‘Onderwaterdrainage in veengebieden extreem duur en niet bewezen effectief’

Foto: Flickr

De proef met onderwaterdrainage in het Wormer- en Jisperveld heeft geen effect op de bodemdaling laten zien, schrijft Nature today. De auteurs van de studie die hierover verscheen geven aan dat ‘de zeer geringe verschillen (tussen velden met en zonder onderwaterdrainage) het trekken van conclusies onmogelijk maken’.

Het Nederlands veen stoot veel CO2 uit en door de deelnemers aan de klimaattafel Landbouw is voorgesteld om deze uitstoot te verminderen door onderwaterdrainage. Er is echter geen eenduidig wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van deze maatregel, die ook nog eens extreem duur is. ‘Landbouw op diepe veengebieden past niet in een effectief klimaatbeleid,’ zegt Lars Hein, hoogleraar Ecosysteemdiensten aan de Wageningen Universiteit daarom.

De uitstoot uit Nederlands veen is ongeveer zeven miljoen ton CO2 per jaar. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft berekend dat de kosten van onderwaterdrainage uitkomen op ruim 390 euro per ton CO2. ‘Bij mijn weten is er wereldwijd nog nooit een dergelijke dure maatregel voorgesteld, zelfs als deze effectief zou zijn,’ zegt Hein. Hij pleit voor het verhogen van de waterstanden in het veen en het op korte termijn stoppen met landbouw in de veenweidegebieden. ‘Boeren op veen is niet duurzaam, niet consistent met het beperken van klimaatverandering tot twee graden of minder, en de Nederlandse landbouwsector zal die realiteit onder ogen moeten durven zien, hoe pijnlijk en vervelend dat ook is.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen