College ziet af van aankoop Molenmuseum: woonbestemming lucratiever

30 nov 2018, 14:20 Actueel
molenmuseum
Google Street View

Het college wil afzien van de verplichtende voorwaarde dat vereniging de Zaansche Molen na de verhuizing naar de Zaanse Schans het oude pand aan de Museumlaan in Koog aan de Zaan aan de gemeente moet verkopen. Wel zijn daar een aantal voorwaarden aan verbonden.

De gemeente wil dat de totale opbrengst van het oude pand aan de aankoop en inrichting van de villa Kalverliefde als museum wordt besteed. Om die reden moet de Zaansche Molen een boete van 70 procent van de opbrangst van het pand aan de Museumlaan betalen als er binnen drie jaar na de verkoop geen nieuw museum op de Schans is gerealiseerd. Die boete moet ook worden betaald als het museum en wel komt, maar de exploitatie binnen vijf jaar wordt gestaakt.

Van museale naar woonfunctie

De gemeente krijgt het recht om openbare fiets- en/of wandelpaden aan te leggen op het land dat bij de vorig jaar oktober door de vereniging gekochte villa hoort. Het oude museum heeft de bestemming cultuur en ontspanning, maar de huidige eigenaar kan er veel meer geld voor krijgen als er gewoond kan worden. Het college wil daar wel aan meewerken, ook al omdat de bank voor het verlenen van een overbruggingskrediet voor de Zaansche Molen eist dat de verplichting om Museumlaan 18 aan de gemeente te veropen van het pand af moet. De bestemmingswijziging is al maanden geleden aangevraagd .

molensmuseum 2

Overdracht Kalverliefde 2 januari

In het koopcontract van het pand Kalverliefde staat dat de overdracht op 2 januari zal gebeuren. Daarna moet daar een museum komen dat het verhaal van de Zaanse molens vertelt. De vereniging is zelf verantwoordelijk voor de bestemmingsplanwijziging van de villa Kalverliefde om het geschikt te maken voor een museum. Aandachtspunt hierbij is het parkeren, aldus het college.

Koog aan de Zaan zag de bui hangen

De verplichtende voorwaarde tot terugverkoop van het Rijksmonument aan de gemeente stamt uit 1973, toen er sprake was van een mogelijke verplaatsing van het pand naar de Zaanse Schans. De toenmalige gemeente Koog aan de Zaan, die het pand al jaren aan de Zaansche Molen verhuurde voor een symbolisch bedrag, zag daar niets in. Ze was wel bereid om het gebouw aan de vereniging te verkopen om een dergelijke verplaatsing, onder de vlag van de op stapel staande gemeente Zaanstad, tegen te houden. Een vol museum verhuis je niet, zo was de gedachte.

Ontwikkelstrategie

De ontwikkelstrategie voor de Zaanse Schans is inmiddels in de afrondende fase gekomen, zo is ook in het collegebesluit dat nog door de gemeenteraad moet worden bekrachtigd te lezen: ‘Het bestuur van Stichting de Zaanse Schans heeft aangegeven dat ze akkoord gaat met deze ontwikkelstrategie. De vereniging heeft aangegeven achter de ontwikkelstrategie te staan. Voor de vereniging is het ook belangrijk dat er snel een start wordt gemaakt met het uitvoeren van onderdelen van de strategie, met name het parkeren.’

Bewoners en ondernemers

Dat is geen opsteker voor de bewoners en de ondernemers op de Schans, die helemaal niet zo tevreden zijn over die strategie. In een memo van wethouder Sanna Munnikendam staat bovendien dat er nog volop gesprekken zijn over het toekomstige verdienmodel ’met een breed raakvlak’. ‘De wens voor de ontwikkelstrategie en een ander verdienmodel wordt breed gedeeld. Tegelijkertijd is het een complex proces, waar veel verschillende belangen spelen. De gesprekken hebben dan ook nog niet geleid tot een uitkomst,’ staat in haar memo.

We streven ernaar om in de komende drie maanden wel tot concrete afspraken te komen. Daarbij geldt voor mij dat ik liever goed en zorgvuldig een volgende stap zet, dan gehaast waarmee we het risico nemen elkaar kwijt te raken.’ Uiterlijk in februari komt ze erop terug.