Toestemming gevraagd voor woningen in het Molenmuseum

Krijgt dit pand straks een woonbestemming?
Krijgt dit pand straks een woonbestemming?
Foto: Google Street View

Het Molenmuseum aan de Museumlaan in Koog aan de Zaan krijgt een woonfunctie. Althans – daarvoor is toestemming gevraagd aan de gemeente. De bestemming zou moeten veranderen van cultuur in wonen,

Het pand waarin nu het museum van vereniging De Zaansche Molen huist dateert uit rond 1760 en stond eerder aan de Raadhuisstraat. Daar werd het Huis met de Ijzeren Brug in de jaren 20 van de vorige eeuw afgebroken om enkele honderden meters verderop weer opgetrokken.

Er werden molenmodellen, inventarisstukken, gereedschappen, schilderijen en constructietekeningen tentoongesteld en veel later 1989 – ook het Molenpanorama, een enorm schilderij van Frans Mars dat een beeld geeft van de oostkant van de Zaan rond 1800.

Aan het bijna 100-jarige museale verleden van het pand van meerdere malen werd uitgebreid komt een einde. De Zaansche Molens bouwt de komende jaren aan De Wereld van Windmolens op de Zaanse Schans. Het nieuwe Molenmuseum komt in de huidige villa Kalverliefde en er wordt bovendien op de Schans een nieuw Informatiecentrum gebouwd. Daardoor komt het pand aan de Museumlaan leeg te staan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen