Bewoners Zaanse Schans willen minder in plaats van meer toeristen

Foto: Twitter / Mary

De bewonersvereniging van de Zaanse Schans heeft de gemeente laten weten het niet eens te zijn met het concept van de Ontwikkelstrategie Zaanse Schans. Hun eerste wens is het stabiliseren en mogelijk zelfs verminderen van het aantal bezoekers.

Daar waar de gemeente mikt op steeds meer toeristen voor de historische woonbuurt, ervaren de bewoners de nadelen van massatoerisme. Ze vragen ook om een goedkope, snelle, eenvoudige, flexibele en op korte termijn te realiseren oplossing voor de acute parkeer- en verkeersproblemen op piektijden.

Wat de bewoners betreft zijn bezoekers op de Zaanse Schans welkom, maar wel binnen bepaalde grenzen – en die zijn inmiddels wel bereikt, zo schrijven ze in een reactie op de voorstellen van de gemeente. Dat groei van het toerisme onvermijdelijk en autonoom zou zijn werpen zij verre van zich: ‘Natuurlijk spelen ook externe ontwikkelingen een rol, maar er zijn zeker sturingsmogelijkheden.’ En daar willen ze graag over meepraten.

Groei afzweren

Het Schans Bewoners Belang (SBB) constateert bovendien dat veel toeristenlocaties in Europa terugkomen van het op groei gerichte beleid en vindt dar Zaanstad dat in ieder geval voor de Zaanse Schans nú eveneens moet doen. De bewoners geven aan ook te willen meedenken over het in goede banen leiden van het parkeren en over verkeersmaatregelen.

Daarnaast vragen ze aandacht voor duurzaamheid op de Schans: ‘Zoals bekend zijn de woningen zeer slecht geïsoleerd met als gevolg een beperkt wooncomfort en hoge stookkosten. Dat vinden wij in de huidige tijd niet meer aanvaardbaar.’ Ze verzoeken de gemeente daarom om meer aandacht te besteden aan de woonfunctie van de trekpleister.

Eerder al zetten de ondernemers van de Zaanse Schans de nodige vraagtekens bij de ontwikkelstrategie van de gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen