Ondernemers Zaanse Schans laten geen spaan heel van plannen gemeente

Foto: Twitter / Eng. G-FuNk

De ondernemersvereniging OV 1509 Zaanse Schans heeft het college geschreven zich niet te herkennen in het concept van de Ontwikkelstrategie Zaanse Schans, die volgens haar ‘opeens’ uit de lucht kwam vallen. Zowel de plannen als de financiële onderbouwing zijn nergens op gebaseerd, aldus de brief. Of, samengevat, er is sprake van ‘luchtkastelen’.

Er kunnen volgens de ondernemers pas plannen worden gemaakt als het geld geregeld is en aangezien de Stichting Zaanse Schans geen geld heeft, hebben zij geen idee wat er van hen wordt verwacht. Er is wel gepraat en gebrainstormd in de aanloop naar de conceptvisie, maar ‘uit geen enkel verslag blijkt dat er besluitvorming is geweest over middelen of anderszins en/of over een visie/richting waar de ondernemers mee hebben ingestemd’.

Geen brede consensus

Voor de plannen die de gemeente en de stichting samen hebben uitgedokterd is geen draagvlak onder ondernemers noch bewoners, meldt het schrijven. ‘Dat er over de uitgangspunten brede consensus bestaat is dus pertinent niet waar.’

De ‘autonome groei’ van de bezoekersaantallen op de Zaanse Schans bestaat niet, aldus de ondernemersvereniging. Die groei is het gevolg van de miljoenen die zij gestoken gestoken hebben in een wereldwijde promotie en provisies. De drie miljoen gasten die de gemeente voorspelt tegen het jaar 2030 is ook al een misvatting: dat aantal wordt volgens de ondernemers lang niet gehaald. Echt druk is het immers maar zo’n twee maanden per jaar.

Parkeergarage

Een voorstel voor het bouwen van een parkeergarage van ruim vijf miljoen euro staat dan ook in geen verhouding tot de drukte gedurende de rest van het jaar. Dan hebben we het nog niet over de maanden oktober tot de paasdagen, waar de Zaanse Schans maar mondjesmaat bezoekers krijgt en de ondernemers blij mogen zijn quitte te draaien.’ De ondernemersvereniging is van plan om ‘een gerenommeerd bedrijf’ onderzoek te laten doen naar de werkelijke bezoekersaantallen op de Schans, op basis van tellingen en niet slechts op grond van aannames.

Time slots voor de drukke maanden kan ook al niet op instemming rekenen: touroperators die strakke schema’s hanteren om hun klanten per bus door de regio te jagen zullen dan de Schans links laten liggen, zo voorspellen de ondernemers. Bovendien zou een dergelijk systeem een onwenselijke concurrentiestrijd tussen de verschillende bedrijven aanwakkeren, want iedereen zou in een beperkte tijd de bezoekers naar zich toe willen trekken. En de ondernemers zijn mordicus tegen ‘een hek om de Schans’.

Ze vinden ook dat de Stichting Zaanse Schans de 22 panden die zij aankocht van Stadsherstel weer van de hand moet doen, omdat ze niet is toegerust op het onderhoud van erfgoed.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen