Corporaties streven naar 40 procent ‘betaalbare woningen, nu én straks’

Foto: Wikimedia

De woningcorporaties die in Zaanstad actief zijn hebben de politiek ‘een aantal suggesties’ aan de hand gedaan om mee te nemen tijdens de collegeonderhandelingen en het tot stand komen van een coaltieakkoord voor de komende vier jaar.

Het pleidooi is voor 40 procent betaalbare woningen, nu én straks, passend bij de omvang van de verschillende doelgroepen. Uit berekeningen blijkt dat er tussen nu en 2030 een netto toevoeging van 3000 sociale huurwoningen nodig is. De woningcorporaties zijn enthousiast over de ambitie om de komende jaren 20.000 woningen te bouwen, en hebben daar deze adviezen bij:

  • Voor de langere termijn: in deze collegeperiode een richtinggevende uitspraak over groeimogelijkheden buiten de huidige contouren. De waarde van de groene omgeving is voor de inwoners van grote betekenis en het is belangrijk te onderzoeken of er plekken zijn waar op een zorgvuldige manier gebouwd kan worden met respect voor het landschap.
  • Voor de middellange termijn: de gemeente gaat actief stappen ondernemen om transformatie van bestaande gebieden (zoals verouderde bedrijventerreinen) naar woningbouwlocaties mogelijk te maken. De gemeente zorgt dat ze hier ook grondposities verwerft zodat sturing haalbaar wordt.

Op deze laatste transformatielocaties moet in de visie van Harry Platte (Parteon), Frank van Dooren (ZV), Hester van Buren (Rochdale), John van Nimwegen (WormerWonen) en Bert Halm (Eigen Haard) ruimte zijn voor zowel sociale huur als middenhuur en voor betaalbare en dure koopwoningen. ‘Zo worden de nieuwe wijken direct ‘inclusief, levendig en bruisend.’

  • Voor de eerstkomende jaren: naast de vijftien prioritaire gebieden zullen zich nog tal van andere kansen voordoen op binnenstedelijke locaties, waar woningen kunnen worden toegevoegd, ingrijpend verbeterd of vervangen. Er zijn volgens de ondertekenaars van het schrijven veel mogelijkheden voor verdichting.

De gemeente zorgt ervoor dat ambtelijke inzet een procedurele ondersteuning hier vanzelfsprekend is. Locaties met een wat ruimere schaal, zoals de Kleurenbuurt, krijgen een integrale aanpak van binnenstedelijke herontwikkeling. Deze werkwijze is de afgelopen jaren uit beeld verdwenen maar geeft grote kansen voor samenwerking en investeringen van meer partijen,’ aldus de corporaties.

‘Doelgerichte regie’

Daarbij moet de gemeente zorgen voor ‘doelgerichte regie, waarbij ook ruimte is om belemmerend beleid, zoals parkeernormen, aan te passen’.

De woningcorporaties beschikken niet over veel eigen grond waarop gebouwd kan worden. Om sociale huurwoningen verantwoord te kunnen bouwen, is een sociale grondprijs nodig. Dat kan ook, onder een aantal voorwaarden:

  • Op nieuwe ontwikkellocaties durft de gemeente te kiezen voor een passend woningbouwprogramma met duidelijke percentages. En regelt dat ook in bestemmingsplannen en andere overeenkomsten.

  • Voor de sociale woningbouw zorgt de gemeente dat de woningcorporaties die in Zaanstad actief zijn en meetekenen met de prestatieafspraken, de voorkeur krijgen. De corporaties op hun beurt spreken af dat ze in onderling overleg besluiten wie dan aan de slag gaat.
  • De corporaties zien ook goede kansen voor verdichting: het toevoegen van woningen bij renovaties of bij sloop/nieuwbouw. Een voorbeeld: op de plek van twee verouderde blokjes van zestien woningen kan ruimte ontstaan voor 30 appartementen. Ook hier is flexibiliteit in beleid en resultaatgerichtheid vanuit de gemeente zeer welkom.
  • Middeldure huur kan een positief effect hebben op doorstroming in de woningmarkt. De woningcorporaties hebben hun primaire focus op betaalbare woningen, maar zijn bereid om vrije sectorhuur toe te voegen, onder andere door geschikte woningen uit de bestaande voorraad te liberaliseren.

  • Door bewoners uit de sociale huur voorrang te verlenen op een vrije sector woning, ontstaan nieuwe bewegingen. Zeker als de corporaties de huurprijs maximeren om de woningen bereikbaar te houden voor Zaankanters. De corporaties kunnen dit sneller dan beleggers, die nog met bouwen moeten starten. De voorwaarde die ze stellen is wél dat ze ook voldoende nieuwe sociale huurwoningen kunnen toevoegen.
  • De gemeente en woningcorporaties trekken samen op om het verouderde stelsel van woonruimteverdeling te vernieuwen. De wachttijd is daarin niet langer het belangrijkste criterium.

Zaanstad wil klimaatneutraal worden met duurzame gebouwen en gasloze wijken. De woningcorporaties bereiden forse investeringen voor in hun bestaande woningvoorraad, maar ervaren nog veel onzekerheden. Ze pleiten er daarom voor dat Zaanstad op korte termijn een visie ontwikkelt, uitgewerkt tot op wijkniveau, waarin helder staat aangegeven hoe de energietransitie vorm gaat krijgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen