Nieuwe huizen worden steeds kleiner – maar niet goedkoper

Groot wonen wordt in een rap tempo voor velen onbetaalbaar.
Groot wonen wordt in een rap tempo voor velen onbetaalbaar.
Foto: nieuwbouw-zaanstad.nl

Een nieuwbouwwoning was vorig jaar bij oplevering gemiddeld twaalf vierkante meter kleiner dan in 2005. Vooral woningen tot 50 vierkante meter nu zijn populair, terwijl woningen sinds de jaren 80 juist steeds groter werden, distilleerde BNR uit cijfers van het CBS.

De ommekeer kwam in 2005. Toen telde een woning bij oplevering nog gemiddeld 126 vierkante meter, terwijl dit vorig jaar 114 vierkante meter was. Vooral in steden nemen mensen minder woonruimte voor lief, in ruil voor een goede locatie met voorzieningen in de buurt.

‘Onzin’

Voorzitter Jos Feijtel van burgerinitiatiefgroep Dreigend Woningtekort noemt het onzin dat mensen kleiner willen wonen. ‘De belangrijkste oorzaak is gewoon dat we kleiner bouwen omdat dat goedkoper is en omdat de woningen op dit moment onbetaalbaar zijn. Dat is niet omdat mensen dat per se willen.’

Uit onderzoek blijkt volgens Feijtel dat mensen het liefst een grotere woning met een tuintje voor en achter willen, in de orde van grootte van zo’n 115 tot 125 vierkante meter.

In Zaanstad 399 woningen erbij…

In Zaanstad werden volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek vorig jaar 399 nieuwe woningen aan het totaal toegevoegd. In Amsterdam waren dat er 4918, het hoogste aantal van alle gemeenten.

… en 1141 inwoners

Aan de andere kant groeide het aantal inwoners van Zaanstad vorig jaar met 1141 mensen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen