Coenbruggen in een deplorabele conditie – meteen ingrijpen noodzakelijk

Foto: Google Street View

Tientallen bruggen en viaducten in Noord-Holland vertonen dusdanig ernstige gebreken door achterstallig onderhoud dat er onacceptabel risico bestaat op instorten. Dat blijkt uit onderzoek door EenVandaag en NH Nieuws. Ook de Coenbruggen verkeren in een deplorabele conditie.

Het gaat in onze provincie onder andere om scheuren, verzakkingen, falende wapening, vervorming en extreme roest. Op sommige locaties is er zelfs sprake van instortingsgevaar, zo ontdekten de nieuwsorganisaties nadat ze inzage kregen in ruim 200 inspectierapporten van Rijkswaterstaat via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

De Coenbruggen zijn in 2015 op meerdere plekken onderzocht en daaruit kwam een flijk aantal gebreken. Het advies was om waarschuwingsborden te plaatsen vanwege de risico’s die doorgeroeste geluidsschermen opleverden: die hadden niet alleen een tekortschietende geluidswerende functie maar konden ook op de weg vallen. Dit is in 2017 aangepakt.

Vervanging al ruim 40 jaar uitgesteld

Verder dreigt de constructie te verzwakken door corrosie. Sommige onderdelen hadden al in 1975 vervangen moeten worden en in hun geheel in 2000. Nu staat 2026 in de agenda. Maar ook op andere plekken op de Coenbruggen kunnen delen van de brug vallen als niet wordt ingegrepen.

Vluchtroutes zijn bovendien afgesloten, want de vluchttrap is op een verkeerde wijze aangebracht en afgesloten door een hekwerk.

Kans op kabelbreuken

En er is kans op kabelbreuken, waardoor hele installaties het niet meer doen (onder meer om de brug open en dicht te doen). Het advies is om onmiddellijk actie te ondernemen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen