Scheidend wethouder Dennis Straat heeft vertrouwen in groei naar 90.000 huizen

Foto: Gemeente Zaanstad

Het gaat Zaanstad lukken om in de komende 20 jaar 20.000 nieuwe huizen te bouwen, zegt scheidend wethouder Dennis Straat (VVD) in een interview met Nul20.

In Zaanstad staan momenteel een kleine 70.000 woningen en dat moeten er dus zo’n 90.000 worden. Dat gaat niet met uitsluitend rijtjeswoningen: ‘We zullen heldere keuzes moeten maken en op bepaalde plekken moeten kiezen voor verdere verstedelijking.’ En in die extra huizen wonen straks ook Amsterdammers.

Zaanstad wordt duurder

Door de almaar groeiende druk op de Amsterdamse woningmarkt, krijgen steeds meer Amsterdammers interesse voor het nog relatief goedkope Zaanstad. Makelaars melden ons dat juist die nieuwe kopers overbieden. Dat maakt dat ook bij ons wonen duurder wordt,’ zegt Straat, die geen uitspraken wil doen over het aandeel van sociale huur in dat nieuwe woningbestand.

Als bouwlocaties noemt Straat de Achtersluispolder, het Hembrugterrein, de voormalige sportvelden van Voetbalvereniging Zaandam, de Zaanoever ten noorden van Wormerveer (onder meer Brokking, red.) en ‘op de lange termijn’ bebouwing langs de Nauernasche Vaart. Maar niet in het groen: ‘Zaanstad is omklemd door Natura-2000-gebieden. Daar blijven we vanaf.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen