‘Verlies bij alle bouwwoede de maakindustrie niet uit het oog’

Een blik van boven op (een klein deel van) de Achtersluispolder.
Een blik van boven op (een klein deel van) de Achtersluispolder.
Foto: Google Maps

Lector Regionale Concurrentiekracht bij Fontys Hogescholen Cees-Jan Pen wijst Zaanstad aan als een van de schoolvoorbeelden van wat hij een ‘nimbytrend’ noemt: het dreigende tekort aan bedrijfsruimte en het opdrogen van de ruimte voor maakindustrie in de steden.

De noodzaak om meer en meer huizen te bouwen, en dan het liefst buiten de ongerepte polders, wint het vaak van de tegenwerping dat er ook nog gewerkt moet worden, schrijft hij in een blog. ‘Er zijn ook ‘niet-kenniswerkers’ die gewoon in een bedrijfspand werken en niet doen aan flexibel werken aan huis, in de stad, op het station of onderweg. De laatste tijd zie je een soort Nimbytrend om alle meer industrieel getinte functies op niet altijd even ‘mooie’ bedrijfslocaties, ergens de regio in te duwen of kortzichtig te zeggen dat industrie toch naar het buitenland vertrekt of dat we een diensteneconomie zijn.

Cruciale functie

In de stad gelegen werklocaties vervullen een cruciale sociaal-economische functie, betoogt Pen, en hij verwijst daarbij naar ‘illustratieve voorbeelden’ als de Zaanoevers en de Achtersluispolder in Zaanstad en de Waarderpolder in Haarlem.

‘De Stadsvernieuwingstijd, waarin veel bedrijven de stad uit zijn ‘gedrukt’ en waarna functiemenging als logische tegenreactie volgde, heeft ons wel geleerd dat je de werkfunctie in de stad moet koesteren. Vergeten wordt dat een bedrijf vaak onderdeel is van een keten en ecosysteem van diverse bedrijven in een regio. Over dit ecosysteem van afnemers, toeleveranciers, werknemers, producten en scholingsorganisaties hoor je vaak weinig,’ aldus zijn analyse.

Nieuwe bedrijfsruimte

De ingebruikname van bedrijfsruimte lag vorig jaar op een recordhoogte van 4,5 miljoen vierkante meter. De leegstand nam met zeventien procent af tot 2,8 procent van de voorraad, een niveau dat volgens internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield ver onder de norm voor een gezonde bedrijfsruimtemarkt ligt.

Cushman & Wakefield roept daarom op tot behoud van de maakindustrie in steden omdat dit van belang is voor de levendigheid.

Met name grootschalige transacties in logistiek vastgoed vielen op in 2017. Zaanstad loopt daarin niet voorop, maar moet het hebben van de maakindustrie: Zaandam staat wat dat betreft in de top 10 van plaatsen met de grootste uitbreiding in vierkante meters.

Hans de Boer, voorman van de ondernemersvereniging VNO-NCW waarschuwde vorig jaar ook al dat Amsterdam bij alle bouwwoede moet uitkijken dat de stad zijn haven niet vergeet. En wat voor Amsterdam geldt, geldt evenzeer voor Zaanstad.

OPINIE: Schaf de meerderheid van Nederlandse gemeenten af

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen