Inzicht gevraagd in financiële situatie energiecoöperatie WeSpark

Foto: Public Domain Vectors

De PVV maakt zich zorgen over het bericht dat de gemeente een zogenoemde letter of support naar de de lokale energiecoöperatie WeSpark heeft gestuurd. Moet worden gevreesd voor de financiële stabiliteit van de Zaanse afdeling van OM Energie in deze roerige tijden op het gebied van energieprijzen?

‘Een letter of support kan verschillende dingen betekenen, maar is vaak een (financiële) ondersteuningsverklaring,’ schrijft fractievoorzitter Peter van Haasen, die wil weten wat er in dit geval precies aan de hand is. Heeft de gemeente daarmee verklaard bereid te zijn om WeSpark indien nodig financieel te steunen? Veel langlopende, voordelige contracten die door de energiemaatschappij zijn afgesloten kunnen grote problemen veroorzaken omdat ook bij hogere inkoopprijzen de leverancier aan de aangegane verplichtingen moet blijven voldoen. Dat kan tot financiële problemen en zelfs een faillissement leiden, zoals meerdere omgevallen bedrijven al hebben aangetoond.

Contracten gemeente

Wethouder Annette Baerveldt maakte in februari vorig jaar bekend dat Zaanstad als eerste Nederlandse gemeente grootschalig energie ging inkopen bij een lokale energiecoöperatie, te weten WeSpark. Die werd in 2018 opgericht om in de Zaanstreek opgewekte energie te leveren aan lokale bedrijven en huishoudens. In november werd duidelijk dat de gemeente vanwege de gestegen prijzen dacht over 2021 zo’n 115.000 euro meer kwijt te zullen zijn aan gas en licht dan was begroot en dit jaar zelfs zo’n 530.000 euro. De door Zaanstad met WeSpark afgesloten contracten zijn op basis van de dagprijzen op de markt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen