Gemeente verwacht forse tegenvaller door hoge energieprijzen

Foto: Ms Veronica

De gestegen energieprijzen leveren voor nu de prognose op dat de geneente dit jaar 115.000 euro meer kwijt zal zijn aan gas en licht dan was begroot en volgend jaar zelfs zo’n 530.000 euro. Lichtpunje is dat de prijzen momenteel weer dalen, maar die trend is al in de berekeningen verwerkt.

Zaanstad heeft voor de aankoop van zowel gas als stroom contracten gesloten met HVC en energiecoöperatie WeSpark. De contracten met HVC zijn vasteprijscontracten, en die zijn voor 2022 net aan het begin van de prijsstijgingen afgesloten. Voor gas wordt nu ruim drie keer en voor elektriciteit 2,3 keer zoveel betaald als dit jaar. De contracten met WeSpark zijn op basis van dagprijzen op de markt. Dat de gasprijzen in de afgelopen twee maanden wel vier keer over de kop zijn gegaan is voor Zaanstad dus een dure grap.

Momenteel dalen de prijzen weer wat en voor volgend jaar is de verwachting dat de prijzen gedurende het jaar normaliseren. Op het moment is het niet voordelig om de flexibele contracten om te zetten in een vaste, aldus het college, omdat vaste contracten nu hoge prijzen hanteren en omdat dan niet geprofiteerd kan worden van de verwachte daling van de prijzen in 2022.

Warmtetarieven

De gemeente heeft geen rol heeft bij de bepaling van de warmtetarieven, want dat is een taak van de Autoriteit Consument en Markt. Het tarief voor warmte is mede gebaseerd op de ontwikkelingen op de gasmarkt. Het vaststellen van de maximale warmtetarieven gebeurt elk jaar opnieuw en hoe groot de invloed van de stijgende gasprijs uiteindelijk zijn op de warmteprijzen zal zijn is volgens het college op dit moment nog niet te zeggen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen