Ook gebruikers warmtenetten kunnen hogere energierekening verwachten

Foto: Wikimedia / Bios

Ook huishoudens die gebruikmaken van blok- of stadsverwarming – zoals de bewoners van de flats die zijn aangesloten op het warmtenet dat draait op de biomassacentrale aan de Pascalstraat in Zaandam – zien hun energienota volgend jaar mogelijk met honderden euro’s stijgen. Daarvoor waarschuwt de Vereniging Eigen Huis.

Volgens de belangenvereniging voor huiseigenaren zijn de tarieven van warmtenetten gekoppeld aan de gasprijs. Als deze stijgt loopt dus ook de rekening voor warmtenetten op, hoewel de woningen juist zijn losgekoppeld van het aardgasnetwerk. De maximumtarieven voor gas worden eind dit jaar bekendgemaakt door de Autoriteit Consument en Markt. Volgens de VEH ligt een stijging voor de hand aangezien de gasprijzen ook stijgen, net als de belasting op aardgas.

Koppeling onhoudbaar

De VEH noemt de koppeling aan het gastarief daarom ook niet houdbaar: huiseigenaren en dus ook huurders die al van het aardgas af zijn worden met deze wettelijke regeling gestraft in plaats van beloond. Een nieuwe wet die warmtenetten een betaalbaar alternatief maakt voor aardgas laat volgens de VEH lang op zich wachten. De vereniging pleitte eerder samen met de Woonbond, de koepel van woningbouwcorporaties Aedes en de Consumentenbond voor het bevriezen van de warmtetarieven. Warmteleveranciers worden opgeroepen om de consumententarieven volgend jaar niet te verhogen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen