Gemeente stapt over op dicht bij huis opgewekte energie

Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt.
Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt.
Foto: Gemeente Zaanstad

Zaanstad gaat als eerste Nederlandse gemeente grootschalig energie inkopen bij een lokale energiecoöperatie, WeSpark. Die is in 2018 gestart om in de Zaanstreek opgewekte energie te leveren aan lokale bedrijven en huishoudens. Volgens wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt gaat door de omschakeling de gemeentelijke energierekening omlaag.

De recente overstap van gemeente Zaanstad naar WeSpark is een belangrijke stap in de doorontwikkeling van lokale energiecoöperaties, aldus de gemeente in een persbericht. In zo’n coöperatie wordt duurzame energie lokaal opgewekt én afgenomen, zonder tussenkomst van wederpartijen en grote energiebedrijven. Winsten worden door de coöperatie geïnvesteerd in lokale, duurzame projecten. Op termijn moet dit leiden tot lagere energieprijzen voor alle Zaanse inwoners en bedrijven die zich aansluiten bij de energie-coöperatie. ‘Naast lagere prijzen voor onze inwoners vindt het college het belangrijk dat de coöperatie investeert in uitbreiding van de lokale opwekcapaciteit,’ zegt Baerveldt.

Grootverbruiker

Directeur Robert Hemmen van WeSpark geeft aan dat Zaanstad door haar deelname aan de coöperatie dit jaar naar verwachting tien tot 25 procent bespaart op haar energiekosten. Dat is een forse besparing voor de gemeente die voor alle gemeentelijke gebouwen en installaties circa 11.000 MWh stroom en 500.000 kubieke meter gas verbruikt – vergelijkbaar met het energieverbruik van 3500 huishoudens. Het gaat om ruim 1000 aansluitingen voor onder andere de openbare verlichting, pompen, gemalen en riolen, bruggen en verkeersinstallaties. Daarnaast is er nog het energieverbruik in kantoren, sporthallen en andere gemeentelijke gebouwen.

Duurzaamheidsmaatregelen

Door onder andere betere isolatie, isolerende beglazing en uitbreiding van het aantal zonnepanelen op de daken van her eigen vastgoed brengt de gemeente het energieverbruik al terug. Op een aantal gebouwen staan in middels zonnepanelen, zoals op het stadhuis. Vorig jaar werd een Europese aanbesteding uitgeschreven voor de aankoop en installatie van zonnepanelen op 30 gebouwen. Dit jaar start de plaatsing van de eerste van die serie zonnepanelen. Deze investering levert in drie jaar tijd 4000 MWh duurzaam en lokaal opgewekte energie op en bespaart ruim 2000 ton CO2.

WeSpark is onderdeel van het Europese project Empower 2.0, dat mede mogelijk gemaakt wordt door het programma Interreg North Sea Region van de Europese Unie. Onder leiding van de gemeente Zaanstad is er een samenwerking van veertien partners in Nederland, België, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk tot stand gekomen. De Britten blijven ook na de Brexit gewoon meedoen. Het doel van Empower 2.0 is om de lokale betrokkenheid en het lokaal eigenaarschap in de energietransitie te vergroten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen