De eerste ervaringen van de gemeente met tijdelijke woningen zijn positief. De flexwoningen aan de Noorderveenweg in Assendelft die ruim twee jaar geleden in gebruik genomen zijn hebben geen incidenten opgeleverd of klachten van bewoners of omwonenden. De tijdelijke modulaire woningen worden bewoond door Oekraïners, starters, spoedzoekers en statushouders.
'De tijdelijke huisvesting functioneert goed en de integratie van de bewoners verloopt naar onze inschatting naar verwachting en zonder noemenswaardige problemen,' schrijft het college in antwoord op vragen van Democratisch Zaanstad. Flexwoningen lossen de woningnood niet op, maar bieden wel verlichting. De woningen die in een fabriek worden geproduceerd en op locatie worden gemonteerd kunnen snel worden gebouwd en zijn geschikt voor zowel tijdelijke als permanente bewoning. Bewoners leveren niet in op kwaliteit: de woningen voldoen aan alle eisen die ook aan 'gewone' huizen worden gesteld.
Een mooi voorbeeld daarvan is het project Timbr in de Slachthuisbuurt. Op sportpark Poelenburg wordt begonnen met modulaire woningbouw voor tijdelijke bewoning. 'Alle vormen van woningbouw zijn nodig om de woningcrisis op te lossen en alle beetjes helpen. Het college bepaalt samen met de initiatiefnemer per locatie welke vorm van woningbouw het meest geschikt is voor die locatie,' aldus de antwoorden.
In 2024 zijn in Zaanstad ruim 1500 nieuwe woningen opgeleverd, waaronder ook een groot aantal projecten met sociale huurwoningen zoals in De Bannehoven, het Oostzijderveld en De Zaanse Helden. Mede hierdoor is de inschrijfduur in 2024 flink gedaald, laat het college ook weten. 'Via de bouw van woningen in de marktsector wordt zowel op de vraag van midden en hogere inkomensgroepen als – indirect, door het op gang brengen van doorstroming – op de vraag van lagere inkomensgroepen ingespeeld. Met het nieuwbouwprogramma worden dus verschillende doelgroepen op meerdere manieren bediend.'
Door versnelling van de nieuwbouwproductie komt er ook meer doorstroming. Het beleid voor de middeldure sector is de afgelopen jaren gewijzigd: van tien procent voor lage middeninkomens (oud) naar 30 procent middensegment huur of koop (nieuw). In nieuwe plannen wordt deze differentiatie met ontwikkelaars afgesproken. Met corporaties is afgesproken dat zij zich aanvullend op de afspraken voor sociale huur inzetten om ook woningen in de middenhuur te realiseren. Timbr is daar een voorbeeld van. Voor het middensegment koop wordt ingezet op de BKZ-starterswoningen. Ook van deze woningen zitten diverse projecten in de pijplijn, zoals de Houthavenkade.
(Grote) nieuwbouwprojecten mogen de bewoners van bestaande wijken niet al te hinderlijk in de weg zitten. Bij de start van iedere ontwikkeling wordt daarom aan de raad een startnotitie voorgelegd met daarin de uitgangspunten op de zes strategische opgaven uit de omgevingsvisie: verstedelijking, duurzaamheid, economie, kansengelijkheid, gezondheid en veiligheid. 'Het gaat daarbij niet alleen om woningen bouwen, maar om een evenwichtige balans tussen deze zes opgaven en de voorzieningen die daarvoor nodig zijn. Dat is noodzakelijk voor een verantwoorde groei van de stad en leefbare wijken.'