Nieuw obstakel bouwplannen: geld voor verzekeren projecten

Foto: Woningborg.nl

Wanneer de grote bouwverzekeraar Woningborg geen financiële hulp krijgt van de overheid, dreigen de ambities om in Nederland de komende jaren bijna één miljoen woningen – en vele duizenden in Zaanstad – bij te bouwen onhaalbaar te worden. Daarvoor waarschuwt Bouwend Nederland na berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

De brancheorganisatie is momenteel met Woningborg in gesprek over de noodzakelijke kapitaalinjectie, bevestigt een woordvoerder. Ook zouden er gesprekken plaatsvinden met de overheid. Het gaat om een belangrijke partij in de bouwsector. Zonder een certificaat van een verzekeraar als Woningborg kunnen bouwbedrijven vaak niet beginnen met projecten.

Te veel aanvragen

Volgens de zegsman van Bouwend Nederland is Woningborg financieel gezond, maar zijn er de laatste tijd dermate veel aanvragen voor een certificaat binnengekomen dat het bedrijf niet al die bouwprojecten nog kan verzekeren. Daarbij speelt ook mee dat bijvoorbeeld de prijzen van grondstoffen flink zijn gestegen, waardoor bouwen duurder is geworden. Hoeveel geld Woningborg nodig heeft om de vraag weer aan te kunnen, kan Bouwend Nederland niet zeggen. Na de stikstof– en de PFAS-problematiek en het tekort aan bouwvakkers is dit dus het zoveelste obstakel voor hét probleem dat de Nederlander momenteel bezighoudt, de woningnood.

Reacties