Ook hier potentieel hoge concentraties PFAS in de bodem

Foto: Wikimedia / Suplamex

Onderzoeksbureau Sweco heeft een kaart van Nederland gepubliceerd waarop de potentiële locaties van PFAS zijn gemarkeerd. ‘Inmiddels is duidelijk dat PFAS verspreid over heel Nederland voorkomen, in geringe mate ook in de Zaanstreek,’ schreef het college van Zaanstad eerder op vragen van DZ en de SP. De kaart laat zien dat ook hier plekken met potentieel hoge concentraties van het gevaarlijke spul voorkomen.

Het gaat om een groep van meer dan 6000 chemische verbindingen die onder de verzamelnaam poly- en perfluoralkylstoffen vallen en die niet afbreekbaar zijn. Ze zijn en worden gebruikt in een groot aantal producten die in ieder huishouden gevonden zouden kunnen worden. Onder de plekken waar een verhoogd risico op concentraties PFAS in de grond is zijn bedrijventerreinen, vliegvelden en brandweeroefenplaatsen. Bij deze zogenoemde bronlocaties kan het PFAS-gehalte zodanig verhoogd zijn dat dit risico’s met zich meebrengt voor de volksgezondheid en daarmee ook beperkingen bij de ontwikkeling van deze locaties. Volgens de PFAS-experts van Sweco wordt dit het volgende hoofdstuk in het dossier. Zodra de normen voor diffuse PFAS bij grondverzet zijn geregeld, zullen bouwers en gemeenten zich moeten afvragen wat het risicoprofiel is van een bouwlocatie: is die wel geschikt om veilig te wonen en te bouwen?

Een deel van de door Sweco uitgewerkte kaart.

Volgens projectmanager Bodem en Ondergrond bij Sweco Cees Maurits zal bij de aanvraag van een omgevingsvergunning in de toekomst altijd moeten worden bekeken of de locatie verdacht is. Waar precies in Zaanstad de verhoogde risicogebieden liggen is op bovenstaande kaart niet goed te duiden, maar er zijn duidelijk grote blauwe stippen die de waarschijnlijke aanwezigheid van bronlocaties aangeven te zien ten noorden van het Noordzeekanaal. De kleinere stippen geven een beperkt risico aan; bij rood zou een alarmbel moeten gaan rinkelen. Sweco bracht verdachte bronlocaties in beeld met behulp van GIS-software. De kaart is een geografische vertaling van een lijst van mogelijke risicolocaties voor PFAS die momenteel in het werkveld wordt gebruikt. De data zijn afkomstig van open bronnen, zoals PDOK en provinciale geoportalen. Zaanstad is nog bezig om de risicogebieden te inventariseren. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen