Woningbouw blijft achter bij de vraag en de toekomst is ongewis

Foto: Pixabay / OpenClipart Vectors

In het afgelopen jaar zijn er 3000 meer nieuwbouwwoningen in Noord-Holland gebouwd dan in het jaar ervoor. Tegelijkertijd daalt het aantal bouwvergunningen, blijkt uit de provinciale Monitor Woningbouw 2019. Daarin wordt bijgehouden hoeveel plannen gemeenten maken om woningen te bouwen (plancapaciteit) en hoeveel er uiteindelijk ook worden gerealiseerd. In Zaanstreek – Waterland is dat laatste aantal vorig jaar met ongeveer een kwart afgenomen vergeleken met 2017 en een grote versnelling wordt de komende twee jaar niet verwacht.

Van de tot 2025 geplande woningen in onze regio is naar schatting de helft appartement (49 procent), een kwart eengezinswoning en een kwart is nog onbekend. Naar schatting ruim een derde koop (36 procent) is koop en 41 procent huur. De prijsklassen van de koopwoningen waarvan het eigendom bekend is, zijn als volgt verdeeld:

 In alle regio’s, afgezien van de Kop van Noord-Holland, is nog sprake van een inhaalvraag. Dat is het aantal woningen dat bovenop de verwachte vraag naar woningen gebouwd moet worden om de (demografische) druk op de woningmarkt te laten afnemen.

 

 

 

 

In alle regio’s is op papier voldoende plancapaciteit aanwezig, zowel voor de behoefte tot 2030 als tot 2040. Dit is inclusief de inhaalvraag. De totale netto plancapaciteit is in 2019 voor Noord-Holland 395.800 woningen. De bouwproductie lag in 2018 hoger dan de aanwas van harde plannen (dat zijn woningbouwplannen die zijn vastgesteld in een bestemmingsplan en waar bouwen planologisch gezien mogelijk is). Het is belangrijk dat op korte termijn een gedeelte van de zachte plancapaciteit hard wordt en dat het aantal verleende bouwvergunningen omhoog gaat, zodat er daadwerkelijk gebouwd kan worden.

Het aantal verleende bouwvergunningen tot en met het tweede kwartaal van 2019 vertoont voor Noord-Holland een dalende lijn vanaf begin 2018. Hierbij is het beeld per regio wel verschillend. Op 29 mei 2019 oordeelde de Raad van State dat het Programma Aanpak Stikstof niet meer gebruikt mag worden als basis voor toestemmingsverlening. Wat hiervan de eventuele gevolgen zijn voor de geplande woningbouw is nog niet volledig in beeld en is nog niet zichtbaar in deze monitor. De provincie werkt momenteel aan een inventarisatie van de omvang van deze problematiek en beziet wat de mogelijkheden zijn om dit op te lossen. En daar is nu ook nog de PFAS-impasse bijgekomen. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen