Regio en provincie slaan handen ineen voor versnelling woningbouw

Foto: Pixabay / Engin Akyurt

Het wemelt de afgelopen tijd van de initiativen om iets te doen aan het woningtekort. De colleges van de acht gemeenten in Zaanstreek – Waterland en de provincie hebben een woonakkoord gesloten dat moet leiden tot de bouw van ongeveer 16.700 woningen tot en met 2024 en bijna 14.000 woningen voor de periode 2025 tot en met 2029.

Het Woonakkoord 2021 – 2025 bevat concrete acties rondom de thema’s nieuwbouw, betaalbare voorraad, wonen, zorg en duurzaamheid, klimaatadaptatie en circulair bouwen. De nieuwe woningen bouwen de gemeenten in verschillende woonmilieus, prijsklassen en woningtypen. Voor 6200 woningen zijn er al definitieve bestemmingsplannen; voor de overige willen Zaanstad, Wormerland, Oostzaan, Beemster, Edam – Volendam, Landsmeer, Purmerend en Waterland en de provincie de bouwplannen sneller omzetten van ‘zachte’ (nog niet ruimtelijk vastgelegd) naar ‘harde’ plannen. Zo kan er op tijd worden gestart met de bouw.

Kwaliteitsslag maken

Daarbij is het ook van belang dat de regio goed bereikbaar is en er oplossingen komen voor de problemen rond stikstof, PFAS en de geluidscontouren rond Schiphol. Om het landschap en de natuurwaarden in de regio te sparen bouwen de gemeenten zoveel mogelijk binnen de stadscentra en dorpskernen en worden daarnaast bestaande gebouwen omgevormd tot woningen. De toenemende vraag naar woonruimte moet ook worden benut om de kwaliteit van de steden en de vitaliteit van de kernen te verhogen.

Zaandam

De nieuwbouw wordt zoveel mogelijk geclusterd rondom bestaande of toekomstige OV-knooppunten: de treinstations Zaandam en Kogerveld, de Achtersluispolder, de  noordelijke IJ-oever en het stationsgebied van Purmerend. Ook gaan de provincie en gemeenten samen een visie op het versterken van de kernen in het landelijk gebied opstellen. ‘Zaanstreek – Waterland is een fantastisch gebied om te wonen, te werken en te recreëren. Hier zijn veel betaalbare, duurzame en goed bereikbare woningen nodig, met behoud van de prachtige omgeving. Daar zetten wij ons als provincie en gemeenten samen voor in,’ aldus verantwoordelijk Gedeputeerde Cees Loggen.

De provincie zet subsidies, menskracht en kennis in om gemeenten te helpen om snel passende, betaalbare en duurzame woningen te bouwen op goed bereikbare plaatsen. Voor de uitvoering van dit woonakkoord en dat van de andere regio’s in Noord-Holland stelt Haarlem een totaalbedrag van 2,5 miljoen euro beschikbaar voor vijf jaar.

Evenwichtiger aanbod

Wethouder Songül Mutluer legt de nadruk op het streven naar meer evenwicht in de regio: ‘We staan met de woningbouw voor een grote opgave: veel nieuwbouw, meer betaalbaarheid, hogere kwaliteit en investeren in duurzaamheid. De bijdrage van de provincie in deze samenwerking is essentieel. Het helpt in de lobby richting het Rijk om de randvoorwaarden voor nieuwbouw zo goed mogelijk neer te zetten, zoals infrastructuur, meer capaciteit en het nog meer versnellen van nieuwbouw. Het blijft belangrijk dat we de plannen van alle gemeenten en de provincie op elkaar blijven afstemmen.’

 


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen