De aanpassingen die de ontwikkelaar van het plan Westzijde 24 - 36 in Zaandam heeft gedaan om aan de wensen van de omgeving tegemoet te komen stellen de omwonenden zwaar teleur. Het protest tegen de voorgestelde hoogte van de nieuwbouw aan de Zaankant was 'luid en duidelijk', stellen ze in een brief aan de gemeenteraad, maar gericht aan dovemansoren. De laatste buurtbijeenkomst was op 25 juni.
'Het moet niet verbazen dat de bewoordingen tegen de gewijzigde plannen steeds feller worden. Verbazend was wel dat de ontwikkelaar verbaasd was over de ongezouten meningen door vooral de bewoners van De Boeg op dit zogenaamd nieuwe plan,' aldus het schrijven. 'Negen bouwlagen moet het worden. Eenzelfde aantal etages als in het vorige plan, met als aantekening dat hierover meer dan achttien maanden is gesteggeld. Het lijkt aannemelijk dat die tijd benut is om ontwikkelaar en gemeente op dezelfde lijn te krijgen. Dit wordt het, vinden ze eensgezind, en je zal het maar moeten slikken.'
Maar dat laatste zijn de omwonenden beslist niet van plan. Ze wijzen op de enquête van ruim twee jaar geleden waaruit duidelijk naar voren kwam hoe de hazen lopen: 75 procent van de 112 op tijd ingeleverde formuleren noemden zes bouwlagen de limiet, 25 procent overweegt eventueel een zevende bouwlaag. En de enquête sloeg aan: 85 procent van de bewoners van De Boeg reageerde.
De omwonenden hebben medio 2022 ook al een studie gedaan naar de uitstoot van de scheepvaart op de Zaan. 'Niet geheel onverwacht was die uitstoot vele malen hoger dan elders in Zaandam, zeker op piekmomenten. Ermee geconfronteerd, werd één en ander door de gemeente gebagatelliseerd met onder andere als argument dat al voor dure walstroomaansluitingen is gezorgd. Niet waar: die walstroom staat aan de andere kant van de sluis honderden meters verderop aan de Voorzaan, terwijl aan deze kant de schepen veelal vijftien tot 20 minuten liggen te stomen, op hun beurt wachtend om eindelijk de sluis in te mogen. Op het smalste stukje van de Achterzaan.' Zullen potentiële kopers daar straks op worden gewezen?
uDe omwonenden voorzien 'een gebed zonder end'. 'Alweer een plan dat niet of nauwelijks de handen op elkaar zal krijgen. Waarom ruilen jullie dit stuk grond niet met een in waarde vergelijkbaar stuk binnen de gemeentegrenzen waarop deze ontwikkelaar wel ongeremd de hoogte in kan?' Niet alleen de bewoners van De Boeg zijn overigens in volle gevechtsmodus, ook die van het naastgelegen Luchthuis zien geen verbeteringen ten opzichte van de eerdere tekeningen. 'Niks nieuws eigenlijk, behalve dan dat we menen te zien dat de noordmuur dichter naar ons appartementengebouw is gekomen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Heel jammer dat er met al onze adviezen en opmerkingen niets is gedaan. Onze vorige bezwaren en opmerkingen zijn dus nog steeds geldig.'