Beleid er nu op gericht om rekeningen en uitkeringen te kunnen betalen

Foto: Pixabay / Geralt

Het beleid van Zaanstad is er in deze crisistijd op gericht om ervoor te zorgen dat de gemeente voldoende geld in kas heeft liquiditeit heeft om alle benodigde rekeningen en uitkeringen te kunnen betalen. Daarbij wordt erop gerekend dat het Rijksbeleid met betrekking tot de ondersteuning van grote en kleine ondernemers dat ook mogelijk zal maken.

Dat blijkt uit de antwoorden van het college op vragen van de fractievoorzitters Marianne Boer (Liberaal Zaanstad), Harrie van der Laan (Partij voor Ouderen en Veiligheid), Peter van Haasen (PVV) en Juliette Rot (Democratisch Zaanstad). Het dagelijks bestuur schrijft zich ervan bewust te zijn dat er bij ondernemers veel vragen leven, maar meent dat er voldoende loketten open zijn om die te beantwoorden. Zo is op de gemeentelijke website voor ondernemets een apart informatieblok over Ondernemen en corona ingericht met daarin verwijzingen naar de belangrijkste informatiebronnen. Ook zijn daar de namen, e-mailadressen en telefoonnummers van de accountmedewerkers van Economische Zaken te vinden voor rechtstreeks contact met de gemeente. Het Klant Contact Centrum ‘is goed voorbereid om het brede scala aan vragen vanuit zowel ondernemers als particulieren op te vangen en te beantwoorden’ via het telefoonnummer 14 075.

Rijksregelingen

Ondernemers die in financiële problemen dreigen te komen moeten met name rekenen op regelingen van het Rijk, zoals de kredietverruiming waarbij de overheid deels borg staat voor ondernemerskredieten (BMKB). Het midden en kleinbedrijf kan deze faciliteit gebruiken om de rekening-courant-kredietfaciliteit te verhogen. Daarnaast is de mogelijkheid om werktijdverkorting te kunnen aanvragen voor personeel uitgebreid en mogen ondernemers het betalen van Rijksbelastingen uitstellen. Er komt extra hulp voor zzp’ers door het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (BBZ) uit te breiden. Die regeling wordt door de gemeenten uitgevoerd en Zaanstad heeft al gemerkt dat daar veel behoefte aan is. Gestreefd wordt naar een snelle behandeling van alle aanvragen. De aanslagen voor de gemeentelijke belastingen blijven nog even in de la liggen op het stadhuis.

Zaanstad wil goede partner zijn

‘Het is te verwachten dat zodra de gevolgen van de crisis toenemen er ook een zwaarder pakket maatregelen vanuit het Rijk tegenover staat. Zaanstad zal met zzp’ers die zijn ingehuurd door de gemeente overleggen over de continuïteit van het werk en de tijdige betaling van de geleverde diensten. Daarover zullen maatwerkafspraken worden gemaakt als dat nodig is,’ schrijft het college. ‘Daarnaast is Zaanstad opdrachtgever van vele Zaanse ondernemingen. Zaanstad zal de facturen van deze opdrachten spoedig blijven betalen en op verzoek zo mogelijk versnellen. De gemeente neemt alle binnenkomende verzoeken om uitstel van betaling in welwillende overweging. Verzoeken tot kwijtschelding lopen via de reguliere kanalen.’

De instellingen die afhankelijk zijn van Zaanstad voor hun dienstverlening en continuïteit en die wettelijke taken uitvoeren in opdracht van de gemeente kunnen rekenen op een luisterend oor als ze in grote problemen komen. De tijdelijke liquiditeitssteun door het Rijk is dan een van de opties voor bijvoorbeeld het leerlingenvervoer en het aanvullend openbaar vervoer en de gemeentelijke zorg. Ook de zwaar getroffen culturele sector en sportverenigingen kunnen bij de gemeente terecht voor een gesprek over hun financiële situatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen