Ruim 1500 Zaanse ondernemers hebben al steun aangevraagd

Foto: Pixabay / Mohamed Hassan

Ongeveer 62.500 bedrijven en ondernemers hebben zich tot dusver bij het coronanoodloket gemeld voor een uitkering van 4000 euro om de meest acute nood te kunnen verlichten. Inmiddels hebben ook al zeker 2200 bedrijven samen zo’n negen miljoen euro uitgekeerd gekregen. In Zaanstad klopten volgens wethouder Hans Krieger al meer dan 1500 zzp’ers en kleine ondernemers aan voor financiële steun.

Krieger ziet dat Zaanse ondernemers ‘buitengewoon hard’ getroffen worden door de crisis en zegt respect te hebben voor hun vindingrijkheid. Daarmee zijn nier alle rekeningen echter betaald. Ondernemers krijgen uitstel van betaling van gemeentelijke heffingen als de OZB en de toeristenbelasting, maar van kwijtschelding na afloop van de crisis is nog geen sprake. Niemand weet hoe de wereld er dan uit zal zien en de gemeentebegroting is onder andere gebaseerd op veronderstelde belastinginkomsten. Die zomaar even wegstrepen heeft – zeker voor een armlastige gemeente als Zaanstad – enorme consequenties. De Partij voor Ouderen en Veiligheid is er wel een voorstander van: als eenmansbedrijven in de horeca omvallen en de eigenaren in de bijstand belanden, zijn de kosten op de langere termijn waarschijnlijk veel hoger dan eenmalig door de zure appel heen bijten, betoogde voorman Harrie van der Laan.

Horeca grootste slachtoffer

Volgens de werhouder zijn kleine horecaondernemers ‘het eerste en grootste slachtoffer van deze crisis’ en daar wil hij zeker aandacht aan besteden. Afgelopen woensdag was er een gesprek met Koninklijke Horeca Nederland over de crisissituatie en die gesprekken worden voortgezet. De verstandhouding tussen de belangenclub en Zaanstad was ver te zoeken sinds de invoering van de toeristentaks van zeven euro per persoon per nacht en de schijnbare onwil van de gemeente om daarover het gesprek aan te gaan, maar het lijkt alsof de ergste kou nu als gevolg van de ongekende crisis uit de lucht is. Zonder samenwerking wordt het slagveld alleen maar groter.

Eenvoudiger toegang?

Alle energie van de gemeente is er op dit moment op gericht om het Rijksbeleid met betrekking tot ondersteuning van het bedrijfsleven zo goed mogelijk uit te voeren. ‘Mensen moeten zo snel mogelijk over geld kunnen beschikken,’ zei Kreiger afgelopen donderdag tijdens het digitale vragenuur van de gemeenteraad. Hij kondigde ook nog aanvullende maatregelen aan tot 1 juni. De afgelopen tijd uitten ondernemers klachten over de ontoegankelijkheid van de regelingen, vanwege de hoeveelheid gegevens die bij elkaar gezocht moeten worden om een aanvraag te kunnen indienen. ‘Een hypotheek aanvragen is eenvoudiger,’ aldus één van hen. Ook daar wordt nog naar gekeken. Krieger verwacht bovendien nog een golf van steunaanvragen van culturele instellingen, die immers ook allemaal hun inkomsten hebben zien opdrogen.

Website

Fractievoorzitter Marianne de Boer van Liberaal Zaanstad is kritisch over het beloofde gemak waarmee ondernemers op zwart zaad ondersteuning kunnen aanvragen, maar wel blij met de dertien fte die zijn vrijgemaakt om de loketten voor noodsteun te bemannen en met de website www.ondernemen.zaanstad.nl, die ze ‘een grote hulp’ noemde. Krieger beloofde dat als uitgangspunt wordt gehanteerd ‘zo min mogelijk bureaucratie om zo slagvaardig mogelijk hulp te kunnen bieden’. En dat voor ondernemers zowel als voor burgers die in de knel komen en nu elk dubbeltje moeten omdraaien.

Oplossing voor tattooshops

De 4000 euro waar een aanvraag voor kan worden ingediend is een eenmalige belastingvrije gift waarmee bedrijven hun eerste directe kosten kunnen betalen. Het gaat dan om de huur of andere vaste lasten die doorlopen, terwijl er geen of veel minder omzet is. Het gaat met name om het midden- en kleinbedrijf, zoals kappers, horecazaken, de reisbranche en non-foodwinkels. Deze zogeheten Togs-regeling maakt deel uit van een enorm pakket aan noodmaatregelen die het kabinet heeft ontwikkeld om ondernemers die in de knel zijn gekomen te ondersteunen. Voor de tattooshops die wel moesten sluiten maar niet onder de regeling vallen komt volgens staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken binnenkort ook een oplossing. De shops vallen er buiten, omdat ze een andere KvK-code voeren die lastig te verwerken is in het systeem, zei Keijzer. ‘Maar dit gaat opgelost worden,’ beloofde ze ook.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen