Gemeente schiet culturele instellingen te hulp

Foto: Pixabay / Anrita 1705

Een inventarisatie onder Zaanse culturele instellingen heeft uitgewezen dat die en de evenementensector hard geraakt worden door de coronamaatregelen. Het college heeft besloten om in aanvulling op de steun vanuit het Rijk waar mogelijk extra steun te bieden. Daarnaast zijn de regelingen voor ondernemers ook van toepassing op een deel van de instellingen en medewerkers.

Wethouder van Cultuur Annette Baerveld zegt in een persbericht het belangrijk te vinden dat de cultuurvoorzieningen en evenementen op niveau blijven. ‘Bij veel instellingen is de nood hoog. De maatregelen vanuit het Rijk en de aanvullende maatregelen vanuit Zaanstad zijn bedoeld om de eerste nood te lenigen.’ Sinds het uitbreken van de crisis is er nauw contact met de culturele instellingen en de evenementensector. Uit een inventarisatie komt naar voren dat de inkomsten teruglopen door de noodgedwongen sluiting terwijl de vaste lasten doorlopen. Naast de financiële gevolgen verwachten de instellingen ook gevolgen voor de kwaliteit en de kwantiteit van het cultuuraanbod omdat producenten, impresariaten, toneelgezelschappen en artiesten mogelijk omvallen. Ook zzp’ers die werkzaam zijn voor de instellingen, zoals docenten, worden hard in de portemonnee geraakt.

Mooie initiatieven

‘Ik ben bezorgd over het voortbestaan van de cultuursector. Als de coronamaatregelen langer duren, dan is verdere steun noodzakelijk om de voorzieningen op het huidige niveau te houden. Bewonderenswaardig hoe Zaanse cultuurmakers omgaan met deze crisis. Er zijn mooie initiatieven in de anderhalvemetersamenleving. Bijvoorbeeld het Zaans Museum met inspirerende online workshops, Fluxus met digitale muzieklessen en de afhaalpunten van de bibliotheek. Ook zijn er hartverwarmende straatoptredens van muzikanten om bewoners van zorginstellingen een hart onder de riem te steken. Het toont het belang aan van cultuur en laat zien hoe die mensen samenbrengt. Juist in deze moeilijke tijd biedt cultuur troost en zorgt voor verbinding,’ aldus Baerveldt.

Het college heeft daarom besloten dat organisatoren van evenementen die vóór 1 juni gepland stonden en waarvoor de subsidie al toegekend was, dat evenement mogen verzetten naar een ander moment later dit jaar of naar 2021. De subsidietoekenning verhuist dan mee. Als uitstel niet mogelijk is en het event vervalt, dan vergoedt de gemeente de al gemaakte kosten voor de voorbereiding. Een aantal instellingen zou normaal gesproken later dit jaar de resterende subsidie voor dit jaar uitbetaald krijgen. Deze betaling wordt vervroegd en ook worden de effecten van de coronacrisis meegewogen bij de beoordeling van de prestatieafspraken die waren gemaakt voor het verkrijgen van de gemeentelijke bijdrage.

Uitstel huurbetaling

Culturele instellingen die betalingsmoeilijkheden hebben kunnen uitstel aanvragen van de betaling van belastingen en andere vorderingen van de gemeente. De huur voor  gemeentelijke panden kan desgewenst worden uitgesteld zolang de deuren noodgedwongen gesloten blijven. Zelfstandigen met (financiële) problemen en startende ondernemers kunnen altijd al een beroep doen op (financiële) ondersteuning en begeleiding bij de gemeente. Zzp’ers die door de coronamaatregelen in de problemen zijn geraakt kunnen soms een beroep doen op de Tozo-regeling van de Rijksoverheid.

 


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen