Mogelijke fusie HVC en AEB laat alarmbellen rinkelen

AEB aan de Australiëhavenweg in Amsterdam.
AEB aan de Australiëhavenweg in Amsterdam.
Foto: Google Street View

De Partij voor Ouderen en Veiligheid wil dat de gemeenteraad vooraf haar zegje mag doen over een eventueel samengaan van het op de rand van de afgrond balancerende Amsterdamse Afvalenergiebedrijf en HVC, de in dezelfde sector opererende onderneming waar Zaanstad mede-aandeelhouder van is. De partij wil daar een financiële risicoanalyse van en is uiterst huiverig voor een gepeperde rekening mocht het tot een fusie komen.

Wethouder Sanna Munnickendam liet de raad op 12 september weten te zijn overvallen door de mogelijke overname van AEB door HVC, omdat de laatste de aandeelhouders daar niet in een vroeg stadium over informeerde. Inmiddels is bekend dat een particuliere overname van AEB van de baan is, omdat het stadsbestuur van Amsterdam besloot om AEB niet te privatiseren maar aan te sturen op een samenvoeging met HVC. Amsterdam is 100 procent aandeelhouder van AEB; HVC is in handen van 46 gemeenten en zes waterschappen. Het besluit kostte verantwoordelijk wethouder Udo Kock de kop. Hij stapte op omdat bij Beelen de beste optie acht met de minste financiële en juridische risico’s voor Amsterdam.

Miljoenenschuld

AEB staat voor 108 miljoen euro in het krijt bij Amsterdam en de verwachting is dat de gemeente na een fusie met HVC naar dat geld kan fluiten. ‘Bij HVC werken ongeveer 1000 medewerkers en werd vorig jaar een gezonde winst gemaakt van ruim dertien miljoen euro bij een omzet van 341 miljoen euro. Dertien miljoen winst op jaarbasis is een slechte basis voor een investering in AEB als er nog 108 miljoen aan leningen niet wordt terugbetaald. Het kan niet de bedoeling zjn dat Zaanstad hiervoor opdraait,’ schrijft POV-fractievoorzitter Harrie van der Laan in een motie die de participatie van de raad van Zaanstad eist.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen