HVC in de race om schip van bijleg AEB over te nemen

Een deel van het complex van HVC in Alkmaar.
Foto: Google Street View

Afvalverwerker en energiebedrijf HVC in Alkmaar, dat onder meer het huisvuil van de inwoners van Zaanstad verwerkt, wordt genoemd als gegadigde voor het noodlijdende collegabedrijf AEB in Amsterdam. De gemeente Amsterdam zou proberen om van het Afval Energiebedrijf af te komen, dat de afgelopen weken al miljoenen heeft opgeslurpt en waar nog tientallen miljoenen bij zullen moeten om het overeind te houden.

Ook commerciƫle partijen als Suez, EEW en Remondis lijken in de race te zijn om het schip van bijleg weer in de vaart te krijgen, volgens FD-journalist Joris Polman. De gemeente Amsterdam is enig aandeelhouder van AEB, dat door mismanagement in grote problemen is gekomen en wegens achterstallig onderhoud vier van de zes verbrandingsovens voor enkele maanden heeft moeten sluiten. Omdat die weggevallen verbrandingscapaciteit elders in het land niet kan worden opgevangen wordt brandbaar afval nu deels gestort, onder meer in Nauerna. Dat is een weinig duurzame oplossing, maar zou onvermijdelijk zijn.

Zaanstad aandeelhouder HVC

HVC is verantwoordelijk voor het duurzaam afvalbeheer van haar aandeelhouders, 44 gemeenten en zes waterschappen uit Noord en Zuid-Holland, Flevoland en Friesland, waaronder Zaanstad, Wormerland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Zij zijn rechtstreeks aandeelhouder of via een gemeenschappelijke regeling. Zaanstad maakte deel uit van de gemeenschappelijke regeling Afvalschap IJmond-Zaanstreek, maar de gemeenteraad besloot dat de gemeente als eenling meer invloed kan uitoefenen op het beleid van HVC en daarom is de samenwerking met met Beverwijk, Velsen en Heemskerk verbroken. Zaanstad verwierf 265 aandelen in het bedrijf.

Reacties

0