Hotels zien gasten verdwijnen door hoge toeristentaks

Foto: Flickr

Zaanse raadsleden hebben deze week met de managers van de hotels in Zaanstad gesproken over de ‘exorbitante’ verhoging van de toeristenbelasting van drie naar zeven euro per persoon per nacht. Dat is een prijsstijging die de hotels flink raakt, meldt Koninklijke Horeca Nederland. De hoteliers voelen zich machteloos.

Voorafgaand aan de begrotingsbehandeling waarin de verhoging een feit werd trok de sector al aan de bel, maar uiteindelijk stemden alleen Democratisch Zaanstad (met recent opnieuw vragen over het onderwerp), de Partij voor Ouderen en Veiligheid en GroenLinks tegen. Zaanstad is hiermee de duurste gemeente in de regio en zelfs in heel Nederland, constateert KHN en hierdoor ‘regent het klachten’ in de reviews van hotels en in de reacties aan receptiebalies. De hotels merken het ook duidelijk in de bezetting: toeristen kiezen nu eerder voor een hotel in de regio en in Amsterdam.

Eerlijker verdeling

De hotels vroegen de coalitie vooraf of er een manier van belasting heffen zou kunnen komen die eerlijker zou uitpakken voor alle ho(s)tels in Zaanstad en of dit bij voorkeur lagere bedrag omgezet kon worden naar een percentage. In toeristenmagneet Amsterdam betaalt iedereen zeven procent toeristenbelasting bovenop de kamerprijs. In Haarlem is het een vast bedrag, maar wel gedifferentieerd: een hotel draagt vijf euro per persoon per nacht af, een hostel 3,25 euro en een camping twee euro.

Bron: Koninklijke Horeca Nederland

Airbnb’s

Volgens de belangenvereniging van horecaondernemers is er daarnaast ook sprake van een oneerlijk speelveld met de Airbnb’s. Deze komen als paddenstoelen uit de grond maar er wordt niet gehandhaafd op het afdragen van toeristenbelasting, en daarnaast is er geen controle op hygiëne, salmonella, brandveiligheid, drankvergunningen etcetera. Daarbij gaat het dus om oneerlijke concurrentie en bovendien om een flink bedrag aan misgelopen belasting, aldus KHN.

Meer mogelijkheden

De Zaanse afdeling probeert nu de gemeente de adviseren over een manier om de toeristentaks op een eerlijkere wijze te heffen door het invoeren van of een percentage, of door een onderscheid te maken tussen de verschillende overnachtingsklassen. Daarnaast wordt geprobeerd om het bedrag of het percentage naar beneden te brengen door bij Airbnb te gaan handhaven op de afdracht van de lokale heffing. De hotels hebben er bovendien op gewezen dat er meer mogelijkheden zijn voor het belasten van toeristen, bijvoorbeeld via vervoerders of openbare toeristische gelegenheden.

Reacties