Toeristentaks naar zeven euro ondanks smeekbedes van logiesverstrekkers

Foto: Pixabay

Zaanse logiesverstrekkers ‘schreeuwen moord en brand’ over de verhoging van de toeristenbelasing, aldus Democratisch Zaanstad, maar ook de geschreven smeekbedes van de sector richting de gemeenteraad om er niet aan te beginnen hebben geen succes gehad: bezoekers betalen volgend jaar in Zaanstad zeven euro per persoon per nacht.

Uiteindelijk stemden deze week alleen DZ, de Partij voor Ouderen en Veiligheid en GroenLinks tegen de verhoging met 133 procent, die de gemeente volgend jaar ruim twee miljoen euro moet opleveren. Als de toeristen tenmiste, zoals de grote vrees is binnen de branche, niet wegblijven en hun heil elders zoeken.

Melkkoe

Volgens DZ-raadslid Jos Kerkhoven hebben de coalitiepartijen ‘melkkoe gevonden om gaten te dichten in de begroting’. Met name van de VVD, de partij die zich jarenlang verzette tegen verhogingen van de toeristentaks, viel hem dat zwaar tegen. Maar VVD-raadslid Annemarie van Nieuwamerongen reageerde met een schouderophalen: ‘Wij zijn gebonden aan het coalitieakkoord.’

Dat antwoord werkte bij de man van DZ als een rode lap op een stier: ‘Dan wil ik de VVD nooit meer horen over de bevordering van het toerisme.’ Dat de liberale fractievoorzitter Marianne Doeves – de Boer daar vervolgens op reageerde met de opmerking dat de toeristenbelasting losstaat van het binnenhalen toeristen, maakte het onbegrip bij Kerkhoven er alleen maar groter op.

Hard nodig

Waarom het college zo hardnekking vasthoudt aan de omstreden verhoging werd vervolgens wel duidelijk uit een opmerking van fractievoorzitter Christa Neefjes van de ChristenUnie: ‘We hebben die twee miljoen hard nodig.’

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen