Ultieme poging DZ om verhoging toeristenbelasting te voorkomen

Foto: Twitter / Swedish Nomad ‏

Democratisch Zaanstad doet vanavond een ultieme poging om de verhoging van de toeristenbelasting van drie naar zeven euro per persoon per nacht te voorkomen. Kersvers raadslid Jos Kerkhoven, die vanaf vanavond om niet nader verklaarde redenen de plaats inneemt van Paul Neimeijer, dient een amendement op de begroting in om het tarief ongewijzigd te laten.

Op de valreep meldden zich afgelopen week twee uiterst bezorgde hoteliers bij de raad, die vrezen voor hun voortbestaan als Zaanstad de verhoging met 133 procent doorzet. Het college hoopt er volgend jaar 2.205.000 euro extra mee binnen te halen en vanaf 2020 zelfs 2.445.000 euro. DZ is mordicus tegen de verhoging, die is bedoeld om ‘Amsterdamse toestanden’ te voorkomen.

Volgens het amendement is niet gebleken of onderbouwd dat in Zaanstad op dit moment sprake is van overlast dan wel een exponentiële toename van bezoekers en dat de bovendien de consequenties van het hogere tarief niet zijn onderzocht, maar slechts ingeschat op basis van trendgegevens.

Kerkhoven wil dat het college alsnog gaat onderzoeken wat de gevolgen zijn van het handhaven van het huidige bedrag en van de voorgestelde verhoging voor alle betrokken partijen en tot die tijd geen wijzigingen doorvoert.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen