Uitbreiding Ibis hotel van de baan bij meer dan verdubbeling toeristentaks

Foto: Twitter

Na Hotel Restaurant De Prins in Westzaan heeft nu general manager Ron de Graaf van het Ibis hotel in Zaandam aan de bel getrokken over de voorgestelde meer dan verdubbeling van de toeristenbelasting. Hij voorziet een ‘enorm negatief effect’ op de bezetting van zijn hotel en de voorziene uitbreiding is in het geding.

Het bestaansrecht van een budgethotel is geheel gebaseerd op een hoge bezetting omdat de prijzen laag zijn. Wij bieden kamers aan van 45 euro voor twee personen en 55 euro voor drie personen, de stadsbelasting zou dan uitkomen op respectievelijk 31 en 38 procent,’ schrijft hij aan de gemeenteraad. ‘Dit staat in geen enkele verhouding tot welke stad dan ook.’

Uitbreiding

Uit het schrijven blijkt dat De Graaf en de gemeente in gesprek zijn over een aanvraag voor uitbreiding van het hotel aan de Pieter Lieftinckweg, maar dat staat op losse schroeven als de gemeente het plan om het tarief van drie naar zeven euro per persoon per nacht op te schroeven doorzet. Een lagere bezetting als gevolg van die maatregel kan hij richting de investeerder niet verdedigen.

Uitwijken

Zijn ervaring is dat gasten alleen naar het totaalbedrag kijken dat ze moeten afrekenen en na de prijsverhoging zullen ze eerder voor een kamer in de buitenwijken van Amsterdam kiezen, vreest hij. ‘Ten opzichte van de duurdere hotels is een stadsbelasting per persoon al oneerlijke concurrentie maar wanneer deze zo extreem hoog wordt, gaat het erg moeilijk worden om onze exploitatie in Zaandam rendabel te houden.’

Ik wil u met klem vragen om deze beslissing te herzien en bij voorkeur aan te passen naar een procentuele belasting op de kamerprijs, zodat er ook goedkopere kamers beschikbaar kunnen blijven voor toeristen en we groei kunnen blijven realiseren,’ zo besluit hij zijn oproep.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen