‘Veel ondernemers onbekend met hoogte toeristentaks’

Kamperen bij de boer. Is dat wel haalbaar met deze hoge belasting?
Kamperen bij de boer. Is dat wel haalbaar met deze hoge belasting?
Foto: Flickr

Veel ondernemers zijn zich er volgens Democratisch Zaanstad niet van bewust dat de toeristenbelasting met ingang van dit jaar van drie naar zeven euro per persoon per nacht is gegaan. De fractie vraagt zich af hoe de gemeente die boodschap duidelijker wil verspreiden en ook hoe gecontroleerd wordt of de gemeentelijke heffing over betaalde overnachtingen ook inderdaad wordt afgedragen.

Uit schriftelijke vragen blijkt dat DZ zich nog niet heeft neergelegd bij de door haar verfoeide verhoging met 133 procent. Ondertekenaar Jos Kerkhoven wil inzicht in de ‘trendgegevens’ die de basis van de verhoging vormden en is ook benieuwd hoeveel klachten er inmiddels bij de gemeente zijn binnengekomen over overlast door toeristen – een nadelig effect dat het college met de tariefsverhoging probeert tegen te gaan. Dat die veel hogere toeristenbelasting anderzijds het aantrekken van veel meer in Zaanstad overnachtende bezoekers niet in de weg staat is een redenering die door Democratisch Zaanstad niet wordt onderschreven – en evenmin door lokale ondernemers die er hun brood mee verdienen.

De ambitie van het college is om enerzijds te profiteren van meer hier overnachtende bezoekers en anderzijds overlast te voorkomen. Momenteel bezoekt slechts twee procent van de bezoekers van de Zaanse Schans ook andere plekken in de gemeente, van wie de helft naar het centrum van Zaandam gaat. Maar door de opgeschroefde toeristentaks is volgens DZ de concurrentiepositie van lokale logiesverstrekkers verslechterd ten opzichte van die van hun collega’s in de omringende gemeenten en zal de hoge belasting de animo om hier te blijven en Zaanstad nader te verkennen niet ten goede komen.

Camperplaatsen en (boeren)campings

Daarnaast wordt in het collegeakkoord gesproken over nieuwe camperplaatsen en overnachtingsmogelijkheden op (boeren)campings. ‘Dit betekent in de praktijk dat een gezin met twee kinderen 28 euro aan toeristenbelasting moet betalen buiten de overnachtingskosten,’ rekent Kerkhoven voor. ‘Bent u met ons van mening dit bedrag aan toeristenbelasting niet in verhouding staat met de overnachtingskosten en toeristen zal doen besluiten om buiten onze gemeentengrenzen te zullen overnachten?’

Miljoenendans

Het college verwacht dit jaar 2,2 miljoen euro binnen te halen uit de toeristenbelasting en vanaf 2020 zelfs 2,5 miljoen. DZ vraagt hoe hoog dat bedrag vorig jaar zou zijn geweest bij een sluitende controle op de afdracht van de heffing. Die moet worden geïnd door de uitbaters van hotels, B&B’s, Airbnb’s, campings en passantenhavens en daarna worden afgedragen aan de gemeente. Democratisch Zaanstad wil ook nog weten hoe dat zit met de camperplaatsen tegenover het station in Wormerveer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen