Pop-up camperplaats Zaanse Schans: een plek zonder ontstaansgeschiedenis

Foto: Google Street View

En dan is er opeens middenin Zaanstad een – gratis – camperplaats die ook als zodanig op de website Campercontact staat, maar waarvan niemand kan zeggen wie de grondlegger was. Voorzieningen zijn er niet: slechts extra grote parkeervakken en blauwe bordjes die aangeven waar de kampeerauto’s kunnen staan. En grote vuilnisbakken.

In Dagblad Zaanstreek ontkennen vandaag zowel de gemeente als de Stichting Zaanse Schans er iets mee van doen te hebben. De gemeente heeft sinds eind juni 2014 een officiële plek voor vijf campers in Wormerveer, schuin tegenover het station aan de Wandelweg. Daar zijn wel voorzieningen en moet twaalf euro per 24 uur worden afgerekend.

Bezoekers beschikken er over een sanizuil met vijf stroompunten en een tappunt voor schoon water. Ook is er een stortplaats voor vuil water en voor het cassettetoilet. Wie van stroom gebruik wil maken betaalt daarvoor 0,50 euro per kWh. Gek genoeg hoeft er over overnachtingen op camperplaatsen geen gemeentelijke toeristenbelasting te worden geheven, terwijl campinggasten die verplicht wel moeten betalen.

De enige officiële camperplaats van Zaanstad is in Wormerveer.

Wormerveer ’te ver’

De pop-up camperplek aan de Wezelstraat was bij de gemeente niet bekend of wordt niet gepromoot, zo valt af te leiden uit haar eigen website, maar toch zou Zaanstad op enig moment toestemming hebben moeten geven voor het plaatsen op de openbare weg van het verkeersbord dat naar de camperplaats verwijst. Nog opmerkelijker: de camperplaats in Wormerveer wordt omschreven als ‘te ver weg’ om bezoekers van de Zaanse Schans – een treinstation of een korte fietsrit verderop – te bedienen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen