Het aantal ouderen in Zaanstad stijgt. Begin 2022 waren er rond 29.300 inwoners van 65 jaar en ouder en naar verwachting stijgt dit aantal tot tegen de 41.000 in 2040. Het streven is om deze ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen in de eigen wijk en er komt een steeds beter zicht op wat daarvoor nodig is.
Ouderen met een zwaardere zorgvraag die voorheen naar gespecialiseerde woonzorgvormen zouden gaan moeten nu passende woningen, woonvormen, zorg en ondersteuning krijgen. In 2022 is een eerste analyse gemaakt van deze ‘woonzorgopgave’ voor ouderen. Dit jaar moet dat leiden tot een woonzorgvisie voor alle specifieke aandachtsgroepen in de stad, waaronder ouderen. Die leveren een belangrijke bijdrage aan de stad, ook als vrijwilliger en mantelzorger.
Afgelopen zomer leverde de toer met de 65Plus-zomerbus inzichten op over wat de wensen van ouderen zijn en wat er leeft in de verschillende wijken en dorpen. De meeste vragen werden gesteld over wonen en verhuizen, ouder worden met dementie en over praktische hulpmiddelen. Wat wonen betreft zijn er op meerdere plekken ontwikkelingen, ook al omdat het Rijk dat eist .
Op het gasfabriekterrein in Krommenie komen twaalf geclusterde woningen voor ouderen en oudere woonzorgcomplexen voor senioren als Festina Lente
en Saenden worden naar verwachting binnen afzienbare tijd aangepast aan de eisen van deze tijd. In het Zaankwartier in Wormerveer wordt gekeken naar mogelijkheden voor mensen met dementie en naar woningen voor ouderen en dat is ook het geval in het Centrumplan Westerkoog, De Vrije Watering, Jonker Juffer en De Bannehoven.
De verhuisregeling 65-plus is met een jaar verlengd om de doorstroming te bevorderen. De woningcorporaties bieden tot 1 juli dit jaar 100 tot 300 woningen in de Zaanstreek en in Waterland aan met het verhuisvoordeel. Bestaande woningen in complexen worden beter toegankelijk gemaakt. De pilot is een succes: tot en met 2022 zijn 456 woningen meer toegankelijk en werden 82 scootmobielplaatsen gerealiseerd. De wens is om hiermee door te gaan.
In 2022 kregen de flats Brandaris en IJdoorn in Zaandam en Leoniden in Krommenie scootmobielruimtes en Elsbroekplantsoen en Statenhoek in Zaandam oplaadpunten. Het woningencomplex aan de Jan Steijnstraat in Zaandijk kreeg deuropeners. En in de IJdoorn kwam een Buurtkamer als huiskamer voor kwetsbare ouderen in de wijk.
Zaanstad kent een Stedelijk aanjaagteam om de ‘strategische agenda ouder worden in Zaanstad’ uit te voeren. Daarin werken woningcorporaties, zorgaanbieders, de zorgverzekeraar, huisartsen, de GGD, de Sociale Wijkteams, Zaankanters voor elkaar en vertegenwoordigers van buurthuizen en ouderen zelf met de gemeente samen. De belangrijkste ambities zijn:
Vergrijzing heeft onder meer ook gevolgen voor onder meer de betaalbaarheid van de collectieve voorzieningen in de zorg en op de werking van de arbeidsmarkt. De verhoogde pensioenleeftijd zorgt voor een andere gemiddelde levensloop, wat weer leidt tot andere voorzieningenvraagstukken. De hogere pensioenleeftijd geeft uitdagingen op het gebied van het vinden en behouden van vrijwilligers en voor de mantelzorg. Begin 2023 stellen gemeente en de partners in het Stedelijk aanjaagteam de prioriteiten voor dit jaar vast.