Bijna derde deel nieuwbouw moet geschikt zijn voor ouderen

Het Van Assendelfthof in Leiden.
Het Van Assendelfthof in Leiden.
Foto: Wikipedia

Bijna een derde van de 900.000 woningen die het kabinet de komende acht jaar wil bouwen moet geschikt zijn voor ouderen. Het gaat onder meer om gelijkvloerse woningen (170.000) en verpleegzorgplekken voor dementerenden (40.000), maakten de ministers Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Conny Helder van Langdurige Zorg bekend.

Daarnaast worden 80.000 woningen in hofjes gebouwd, om zo het sociaal contact te stimuleren. De in totaal 290.000 woningen moeten aansluiten bij de wensen van ouderen, staat in het programma Wonen en Zorg voor Ouderen dat de twee ministers gisteren presenteerden. Het kabinet denkt de woningen te kunnen verwezenlijken door de regie op ouderenhuisvesting te versterken en knelpunten bij de bouw weg te nemen.

Doorstroming

Over de bouwambitie van het kabinet worden afspraken gemaakt met provincies, gemeenten en woningcorporaties. Door specifiek voor ouderen te bouwen, wordt de doorstroom bevorderd, zegt De Jonge. ‘Want als een oudere een eengezinswoning achterlaat, biedt dat ruimte voor een gezin om daar naartoe te verhuizen, wat weer zorgt voor een vrije plek voor een starter. Meer passende woningen voor ouderen zijn dus voor iedereen van grote meerwaarde.’

Voorzieningen

Helder wil mensen ‘aanmoedigen en in staat stellen de stap naar een passende woning op tijd te maken, want op die manier houden zij zelf de regie over hun leven en hun welzijn.’ In wijken met specifieke ouderenwoningen moet ook voor voldoende voorzieningen worden gezorgd, geven de ministers aan. Daarnaast moet de omgeving voor ouderen aantrekkelijk zijn om anderen te ontmoeten en om te bewegen. Alle gemeenten moeten dergelijke aspecten opnemen in lokale visies op wonen en zorg.

Reacties

Cookieinstellingen