In Zaanstad is er momenteel veel te doen over het verplichte en als (te) duur ervaren vaarvignet dat het college wil invoeren om overlast door snelvaren tegen te gaan, maar ook in buurgemeente Oostzaan zijn over het water razende boten een probleem. Vaarregistratie is in Oostzaan verplicht voor inwoners die een motorboot hebben.
Afgelopen week hielden de politie, BOA’s en toezichthouders er voor de derde keer een gezamenlijke handhavingsactie op het water. Het doel is veilig vaarverkeer, het tegengaan van overlast én bescherming van de natuur en daarnaast moeten dergelijke acties de bewustwording van de gevolgen van vaargedrag vergroten en worden ze benut om regels uit te leggen. De acties gaan door, 'zodat iedereen veilig en met respect voor mens en natuur van het vaarseizoen kan genieten'. De maximale vaarsnelheid op Oostzaanse wateren is zes kilometer per uur.
Te hard varen kan leiden tot levensgevaarlijke situaties, vooral op drukke of smalle wateren. Een onverwachte golf kan andere boten doen kapseizen of zwemmers verrassen. Ook oeverbegroeiing en broedende vogels lopen schade op. Geen dodemanskoord gebruiken betekent dat de boot doorvaart als de bestuurder overboord slaat, met alle risico’s van dien voor de bestuurder én omstanders. Een dodemanskoord is verplicht voor boten die harder kunnen varen dan 20 kilometer per uur. Deze boten hebben verplicht een Y-registratie.
In Zaanstad heeft na een boze PVV ook Democratisch Zaanstad kritische vragen gesteld over de invoering van een vaarvignet à raison van 152 euro per jaar. Zo wil de fractie weten hoe dat bedrag zich verhoudt tot de werkelijke kosten die Zaanstad moet maken voor het beheer en onderhoud van de waterwegen als gevolg van de recreatievaart. Ook vraagt DZ onder meer waarom is gekozen voor een vast bedrag in plaats van een differentiatie op basis van de lengte van een boot, het motorvermogen of de frequentie van gebruik en waarom er zo'n enorm verschil in prijs is met booteigenaren van buiten, die slechts 25 euro betalen voor het voorrecht om in Zaanstad te mogen varen. Ter vergelijking: de vaarregistratie in Oostzaan kost 21,65 euro en is vijf jaar geldig.