Parteon, Rochdale, ZVH, de GGD, de Fixbrigade en de gemeente zijn sinds april vorig jaar op aandringen van de gemeenteraad in overleg over het aanpakken van schimmel en vochtproblemen in corporatiewoningen en één van de eerste resultaten is dat het voor huurders steeds gemakkelijker wordt om dergelijke problemen te melden. Volgens wethouder van Wonen Harrie van der Laan staat het onderwerp bij de corporaties 'hoog op de agenda'.
'Ze zijn bezig geweest met het verbeteren van de processen en de aanpak van de schimmel en vochtproblemen.' Inmiddels stuurt ZVH na een melding de eigen opzichter langs. Afhankelijk van diens bevindingen kunnen er verschillende stappen worden ondernomen. Dit varieert van advies over het gebruik van de woning tot het plaatsen van dataloggers om de problemen in kaart te brengen. ZVH zoekt na enkele maanden actief contact met de huurder om zo in de gaten te houden of de klachten zijn verholpen. Zo niet, volgt er opnieuw een aanpak.
'ZVH heeft een goed beeld van de gebouwen waar vaker schimmel- en vochtoverlast voorkomt. Dit zijn soms gebouwen waar al groot onderhoud gepland staat, maar niet altijd. Het aantal meldingen van schimmel- en vochtoverlast valt mee, en is een relatief klein deel van alle meldingen. In 2024 zijn er bij ZVH 29 meldingen binnengekomen over schimmel, vanuit ongeveer 5000 woningen. Dit komt neer op 0,58 procent van het bezit,' aldus een brief van Van der Laan aan de gemeenteraad.
Bij Rochdale loopt nog steeds de Amsterdamse aanpak. Dit houdt in dat een gespecialiseerd bedrijf bij elke melding een inspectie doet en zo nodig vinden er bouwkundige werkzaamheden plaats. Sinds mei is het ook mogelijk om via een online formulier een melding te maken van schimmel- en vochtoverlast. Ook bij Rochdale wordt na drie maanden pro-actief contact gezocht met de huurder om te vragen naar de stand van zaken.
Er wordt nog onderzoek gedaan naar de resultaten van de eerste periode van de Amsterdamse aanpak om het proces nog te kunnen verbeteren. In 2024 zijn er bij Rochdale vanuit Zaanstad 202 meldingen binnengekomen over schimmel- en vochtoverlast, vanuit ongeveer 4000 woningen. Dit komt neer op vijf procent van het bezit.
Parteon zet de aanpak met het speciaal opgezette schimmelteam (S-team) door. De contracten met de gespecialiseerde externe partijen zijn verlengd na positieve resultaten. Daarnaast zet Parteon sterk in op bewonerscommunicatie. Er zijn flyers verspreid, er is informatie in de nieuwsbrief opgenomen en er is een campagne geweest in verschillende talen via sociale media. Een melding maken over schimmel en vocht kan nu via een meldformulier op de website, maar ook via het klantcontactcentrum wanneer de bewoner niet bij machte is om het meldformulier te gebruiken.
Na een melding komt er een medewerker van het S-team langs, die bepaalt wat de vervolgstappen moeten zijn. Door een gespecialiseerd bedrijf wordt de schimmel verwijderd. Parteon doet na tien weken aan nazorg: huurders krijgen een brief thuis met de oproep contact op te nemen wanneer de schimmel teruggekomen is. In een aantal gebouwen met problemen in meerdere woningen is een preventieve aanpak gestart, ook bij gebouwen die in de toekomst grootschalig aangepakt zullen worden.
Tussen 1 augustus 2024 en 31 maart 2025 zijn bij deze corporatie 227 meldingen binnengekomen, vanuit hun ongeveer 16.000 woningen. Hier zitten 22 herhaalmeldingen tussen van huurders waarbij de schimmel na de eerste actie niet verdwenen was of terugkwam. In acht maanden kwam er vanuit 1,41 procent van de woningen een melding binnen over schimmel of vocht.
Alle corporaties zijn positief over de inzet en de eerste resultaten van de nieuwe manieren van werken, laat Van der Laan weten. 'Toch wordt bij alle corporaties steeds gezocht naar manieren om het proces nog beter en makkelijker te maken. De schimmel- en vochtproblematiek wordt erkend en er wordt naar gehandeld. Zowel in de aanpak van de schimmel als in de communicatie naar de huurders toe. Ook tussen de corporaties onderling vindt overleg plaats en worden er resultaten uitgewisseld om elkaar te helpen te streven naar de beste resultaten.'
Regelmatig dienen huurders uit Zaanstad verzoeken in bij de Huurcommissie om huurverlaging aan te vragen vanwege onderhoudsgebreken. Gemiddeld gaat het in de afgelopen vijf jaar om zes zaken per jaar waarin schimmel een rol speelt. In vrijwel alle gevallen is schimmel niet het enige probleem, maar onderdeel van een groter onderliggend gebrek zoals lekkage of vochtdoorslag. Zelden betreft het uitsluitend schimmel. In ongeveer een derde van de zaken stelt de Huurcommissie de huurder in het gelijk.