College wil dat booteigenaren in Zaanstad 152 euro gaan betalen voor vignet

17 jul , 4:22 Gemeente
Screenshot_20250716_150539
Google

Het is de afgelopen jaren steeds drukker geworden op Zaanse wateren en dat heeft het er niet plezieriger op gemaakt. Het college komt daarom met een plan voor een heffing voor het gebruik van Zaanse openbare wateren en een daaraan gekoppelde registratieplicht met een vignet. Daar zal niet elke booteigenaar blij van worden, snapt het college. Gedacht wordt aan een heffing van 152 euro per jaar.

Maar er zijn inmiddels naar schatting 3000 pleziervaartuigen met een ligplaats binnen Zaanstad en per jaar komen daar ook nog eens eenzelfde aantal passerende boten bij. Dit leidt tot hinder, onveilige situaties, verstoring van de natuur en relatief hoge kosten voor de gemeente voor onder meer beheer en onderhoud. Voor de pleziervaartuigen geldt momenteel geen registratieplicht, waardoor toezicht houden lastig is en pleziervaart veelal in de anonimiteit plaatsvindt. Een gevolg is ook dat kosten die zijn gemoeid met vaarwegbeheer en het opruimen van achtergelaten weesboten en wrakken niet kunnen worden verhaald.

Betalingsbewijs

De vignetten die er straks moeten komen doen dienst als betalingsbewijs van het afgedragen binnenhavengeld. Het digitale vignet geeft echter ook (geanonimiseerd) inzicht in de vaarbewegingen. Hierdoor kan door middel van bebording en patrouilles gerichter worden ingezet op het voorkomen van bijna-ongelukken en het tegengaan van te snel varen. Dit zal tevens leiden tot minder schade aan oevers of walkanten. De heffing moet Zaanstad jaarlijks drie ton gaan opleveren.

Kostendekkend

Bij het berekenen van tarieven is in Zaanstad maximale kostendekkendheid het uitgangspunt. Dit houdt in dat de hoogte van een tarief zo dicht mogelijk bij de begrote kosten ligt, tenzij er aantoonbare redenen of beleidsmatige afwegingen zijn om hiervan af te wijken. De vanwege de pleziervaart te maken kosten bedragen dit jaar 586.257 euro. Voor het berekenen van het tarief is er van uitgegaan dat 6000 boten een vignet hebben, waarbij onderscheid is gemaakt tussen vaartuigen met een ligplaats in Zaanstad en bezoekers van de gemeente. Het onderscheid is gemaakt omdat het in de rede ligt dat 'eigen' vaartuigen in verhouding veel meer gebruik maken van het openbaar water dan passanten.

Op afstand uitleesbaar

Uitgaande van de berekende kosten en aantallen bedraagt het kostendekkende tarief voor boten met een ligplaats in Zaanstad 177,00 euro per jaar en voor bezoekers 25 euro per jaar.  Het college komt echter uit op een wat lager bedrag voor de eigen inwoners. Belastingplichtig is de eigenaar, de schipper of degene aan wie het pleziervaartuig in gebruik is gegeven. Wanneer de raad met het voorstel instemt wordt het verboden om in Zaanstad met een vaartuig te varen of dat af te meren als het niet is voorzien van een duidelijk zichtbaar aangebracht, geldig en geactiveerd vignet, dat op afstand uitleesbaar is.

Geen tussentijdse korting

Als er gedurende het jaar aangifte wordt gedaan, of als  gedurende het jaar de boot wordt verkocht of er om een andere reden geen gebruik meer wordt gemaakt van de haven van Zaanstad, is toch voor het hele jaar binnenhavengeld verschuldigd. Ook kan het voorkomen dat bij de aankoop van een nieuwe boot er voor de nieuwe boot een tweede keer aangifte moet worden gedaan. Hiervoor is gekozen om de uitvoering van de heffing voor de gemeente zo eenvoudig mogelijk te maken.

Meer interesse

De provincie hanteert de vignetplicht en hetzelfde vignet al voor ligplaatsbeheer in toegewezen provinciale wateren. Onder andere Wormerland heeft aangegeven te wachten op de implementatie van het havengeld en de registratieplicht in Zaanstad en dan ook te willen aansluiten. Daarmee ontstaat een groter gebied waar deze registratieplicht geldt en dat zal de acceptatie vergroten.