WOB uit de kast voor duidelijkheid rondom windturbines

Foto: Wikimedia / Rodeleeuw

De Partij voor Ouderen en Veiligheid en de PVV willen met een WOB-verzoek boven water krijgen in hoeverre Amsterdam Zaanstad betrokken heeft bij de voorgenomen plaatsing van een aantal mega windturbines op de gemeentegrens. Dat die kolossen er komen lijkt inmiddels een uitgemaakte zaak.

De bouw van een windmolens in en om de Noorder IJplas bij de Achtersluispolder is voor Zaanstad een bron van zorg omdat de woningbouwplannen van de gemeente ermee in gevaar komen, en dat heeft het college de collega’s in de hoofdstad ook laten weten. Er kwam een wat hautaine reactie, die aan de voortgang van de plannen niets lijkt te hebben veranderd. De fractievoorzitters Harrie van der Laan (POV) en Peter van Haasen (PVV) willen nu ontrafelen hoe Zaanstad op de hoogte is gehouden, hoe de tijdlijn van de contacten eruit ziet en wat de invloed van de Zaanse bezwaren op de besluitvorming is geweest. Oostzaan zit overigens in hetzelfde schuitje met ongewilde molens.

Alle correspondentie

‘Op dit moment lijkt het erop dat de molens zelfs een hoogte van 200 meter zullen krijgen. De provincie heeft dit voor de hele Metropoolregio Amsterdam mogelijk gemaakt. Om duidelijkheid te krijgen hoe overleggen en/of informatievoorziening met Zaanstad de afgelopen jaren is verlopen’ doen de twee partijen nu een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Ze willen alle documentatie rondom de plaatsing van windmolens aan de grenzen van Zaanstad inzien, zowel in het Noordzeekanaalgebied als bij de Noorder IJplas. Het gaat dan over e-mailwisselingen, gespreksverslagen, sms’jes, WhatsApp-berichten, telefoonverslagen, brieven, rapportages en alle andere mogelijke verslagen tussen bestuurders en ambtenaren van Zaanstad en Amsterdam en van de provincie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen