Gemeente vraagt ontkoppeling gasprijs van warmtenet

Foto: Pixabay / Sezer Bulut

Stedennetwerk G40, het samenwerkingsverband van de 40 grootste gemeenten waarvan ook Zaanstad deel uitmaakt heeft minister Rob Jetten van Klimaat en Energie verzocht om zo snel mogelijk de koppeling tussen het tarief van gas en dat van warmtenetten los te laten. Volgens de G40 worden naar schatting 500.000 gebruikers van de warmtenetten nu vanwege de koppeling geconfronteerd met een te hoge energierekening.

De huidige koppeling van de warmtetarieven aan de aardgasprijs is vaak slechts voor een deel gerelateerd aan de kosten die warmteleveranciers maken, stellen de gemeenten. ‘Hoewel niet iedere warmteleverancier het afgelopen jaar maximaal gebruik heeft gemaakt van de geboden tariefruimte zijn wij voorstander van regulering die gebaseerd is op de werkelijke kosten van de warmtevoorziening,’ a;dus de G40. ‘De nieuwe tarieven tonen duidelijk aan dat dit niet snel genoeg aangepast kan worden. Wij maken ons hierover zorgen net als de inwoners van onze gemeenten. Dit vermindert het benodigde draagvlak voor de energietransitie,’ zo is te lezen in de brief aan de minister. In Zaanstad gaat het om de woningen die zijn aangesloten op het warmtenet dat wordt gevoed door de biomassacentrale in de Pascalstraat in Zaandam.

Belastingverhoging

De hoge gasprijzen bieden volgens de G40 juist een kans om het draagvlak te vergroten doordat duurzaam opgewekte warmte nu substantieel goedkoper is dan het gebruik van aardgas. “Wij willen tegen onze inwoners kunnen zeggen dat u erop toeziet dat zij niet meer betalen dan nodig is. Dat kunnen we nu niet. Niet alleen de stijgende gasprijzen zijn een zorg voor deze koppeling, de komende jaren wordt de belasting op gas hoger om de stap naar aardgasvrij te stimuleren.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen