Amsterdam snapt niets van achterdocht bij de buren

De windmolen in de Achtersluispolder.
De windmolen in de Achtersluispolder.
Foto: Google Street View

Amsterdam snapt niet waarom Zaanstad, Oostzaan en Landsmeer het idee hebben dat hun belangen ondergeschikt worden gemaakt aan de roep in de hoofdstad om meer windenergie. Amsterdam heeft bij alle gemeenten een overzicht van nog te realiseren plannen en projecten opgevraagd, zodat daar rekening mee kan worden gehouden.

Dat schrijft wethouder Marieke van Doorninck van Amsterdam aan haar drie collega’s. Er wordt rekening gehouden met de woningbouwplannen in Zaanstad (Achtersluispolder) en in Oostzaan (Radio 9, Zuideinde 134): de eventueel te plaatsen windturbines komen niet te dicht op huizen te staan. Er wordt bovendien al twee jaar gepraat over het opwekken van meer hernieuwbare elektriciteit en daarbij zijn ook bestuurders en inwoners van Zaanstad betrokken. En die overleggen gaan door.

Noorder IJplas

Wat betreft het voor Zaanstad cruciale zoekgebied Noorder IJplas is in juli 2020 een intentieovereenkomst getekend tussen de gemeente Amserdam en de initiatiefnemers van een windcoöperatie. Het hoofdstedelijke college gaat nu nader onderzoeken wat daar mogelijk is, ‘zodat Amsterdam een eerlijke bijdrage kan leveren aan de verschoning van de nationale elektriciteitsproductie’.

Wettelijke normen

‘Het uitvoeren van gedegen onderzoeken en het zorgvuldig in beeld brengen van alle belangen kost tijd. De gemeente Amsterdam kan garanderen dat de eventuele windturbines op voldoende afstand van de nieuwe woningen in uw gemeentes komen te staan gezien de wettelijke normen voor geluidshinder en slagschaduw. De 350 meter afstand tot geluidsgevoelige bestemmingen markeert alleen de grens van het zoekgebied, de wettelijke normen zijn leidend bij de ruimtelijke inpassing van windturbines. De wettelijke normen voorkomen onaanvaardbare hinder en overlast.’

Turbines in ons deel van het Noordzeekanaalgebied. Bron: Windstats.nl

 

 

Van Doorninck wijst er ook op dat in de Achtersluispolder al een windturbine staat, dat er zes zijn verrezen langs de Nieuwe Hemweg en dat er een windmolen staat in het havengebied van stadsdeel Noord. Amsterdam bouwt momenteel zelf woningen in het gebied Sloterdijk Centrum die uitkijken op windturbines, aldus haar antwoord op de bezorgde brief uit Zaanstad, Oostzaan en Landsmeer. Er wordt kortom niets van de buren gevraagd waar Amsterdam zelf geen trek in heeft.

Geen garanties

De plannen en projecten die zijn opgevraagd bij de drie gemeenten worden meegenomen in de geluids-, slagschaduw- en gezondheidsonderzoeken als er concrete locaties voor windturbines in beeld komen bij de Noorder IJ-plas. ‘Ons college kan wat betreft windturbines niet beloven dat er geen hinder voor mens en natuur ontstaat, maar belooft er met een zorgvuldig proces en gedegen onderzoek alles aan te doen om de effecten zo beperkt mogelijk te houden.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen