Kijk op schadelijke effecten windmolens blijft nog uit

Foto: Flickr / Ian Munroe

Staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat heeft extra tijd nodig om vragen van Tweede Kamerlid Alexander Kops (PVV) te beantwoorden over een waarschuwing van artsen uit Amsterdam Noord en IJburg voor windmolens die te dicht op huizen staan. Kops stelde de schriftelijke vragen op 9 april.

Het uitstel werd aangekondigd op de dag dat de gemeenteraad van Zaanstad opnieuw haar zorgen uitte over de plannen van Amsterdam voor mega windmolens in of bij de Noorder IJplas, in de wetenschap dat ze daar niets over te zeggen heeft. De  Amsterdamse raad heeft de zoekgebieden waaronder dat op de grens met Zaanstad inmiddels goedgekeurd en vastgesteld. Het is nu aan de bestuurders – en in het uiterste geval de rechter – om voor Zaanstad schadelijke besluiten in de hoofdstad te voorkomen.

De Amsterdamse windzoekgebieden.

 

 

Kops werd gealarmeerd door een brandbrief van ruim 100 medici die waarschuwen voor een ‘ontoelaatbaar risico voor de volksgezondheid’ als gevolg van windturbines op slechts enkele honderden meters van woongebieden. In Noord-Holland was die afstand 600 meter, maar dat is inmiddels tot grote vreugde van Amsterdam teruggebracht tot 350 meter. Uit een Deense studie blijkt echter dat mensen die dichter dan 500 meter bij windturbines wonen klachten kunnen ontwikkelen zoals hart- en vaatziekten, slapeloosheid en depressie.

Belang gezondheid

Economische Zaken heeft steeds volgehouden dat bij het realiseren van klimaatdoelstellingen een integrale afweging plaatsvindt, waarbij ook het belang van gezondheid wordt meegenomen. Kops wil weten of dat nog steeds geldt en zo ja, waarom ‘die ondingen’ van turbines dan ‘alsnog volop worden bijgebouwd, ook dicht bij woongebied’. En wanneer ‘de onvermijdelijke conclusie’ wordt getrokken dat het geluid van windmolens wel degelijk schadelijk voor de gezondheid van omwonenden kan zijn.

Regionale Energie Strategie

Ook Zaanstad moet op zoek naar plekken voor wind- en zonne-energie nu de raad met de stemmen tegen van de Partij voor de Dieren, Democratisch Zaanstad, Lokaal Zaans, de Partij voor Ouderen en Veiligheid, de PVV en de SP de Regionale Energie Strategie Noord-Holland Zuid heeft goedgekeurd. Daarin wordt vooral de nadruk gelegd op zonnepanelen op grote daken, al is het de vraag waar alle opgewekte groene stroom moet worden gelaten. Het elektriciteitsnet is er niet op berekend. De VVD, D66, de POV en het CDA dienden een motie in om daar met alle betrokken overheden en bedrijven  naar te kijken, en kregen de raad daarin mee.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen