Amsterdam past zoekgebieden windmolens aan

Foto: Pixnio / CC0

Amsterdam heeft de zoekgebieden voor windenergie aangepast, ‘na een jaar van gesprekken met bewoners’ en onderzoek naar mogelijke plekken. In april worden er in de stadsdelen met de windzoekgebieden digitale informatieavonden georganiseerd, meldt de gemeente. Van participatie vanuit Zaanstad wordt niet gerept, hoewel de Noorder IJplas niet gesneuveld is als voorkeursgebied.

In Zaanstad ontstond op de valreep de nodige commotie over de mogelijke komst van enkele reuzenturbines naar de Noorder IJplas, met alle negatieve gevolgen voor geplande woningbouwprojecten in de Achtersluispolder en Poelenburg van dien. Amsterdam heeft de ambitie om vóór 2030 zo’n 50 megawatt extra aan windenergie op te wekken en daavoor moeten zeventien windmolens binnen de stadsgrenzen worden gebouwd. Bijna óp die gemeentegrenzen nemen buurgemeenten de Amsterdammers echter niet in dank af. De gemeenteraad van de hoofdstad neemt in mei een besluit over de definitieve zoekgebieden.

Veel zorgen bij bewoners

Windmolens stuiten soms op weerstand, schrijft de gemeente nu. ‘Dat hebben we de afgelopen periode gezien en gehoord. Bewoners maken zich zorgen over geluidsoverlast, zicht, gezondheid en effecten op de natuur. Deze zorgen nemen we serieus. Samen met bewoners zoeken we naar de beste plekken, met de minste nadelige gevolgen voor bewoners. In verder onderzoek naar geschikte plekken hebben we gekeken naar het draagvlak en reacties van belanghebbenden, inpassing in het gebied, de hoeveelheid energie die wordt opgewekt en de effecten van de windmolens op de leefomgeving en de natuur.’ De nieuwe kaart staat hieronder.

De voorkeursgebieden zijn het Havengebied, de Noorder IJ-plas en het Cornelis Douwesterrein, de Ring A10 Noord, het IJmeer bij Strandeiland/Buiteneiland IJburg, het Sciencepark, de Diemerscheg, de Waternetlocatie bij Weesperkarspel en knooppunt Holendrecht. Ongeveer de helft van het aantal windmolens past waarschijnlijk in het havengebied.

Reservegebieden zijn De Brettenzone, het noordwestelijkste deel van de Ring A10 Noord bij Landsmeer, het westelijk deel van Strandeiland/Buiteneiland en bedrijventerrein Amstel III. De extra reservegebieden zijn Amstelscheg, Gaasperplas, Zeeburgereiland, IJburg-baai en IJburg Diemerpark. ‘We kijken pas naar deze reservegebieden als er in de voorkeursgebieden niet genoeg schone elektriciteit kan worden opgewekt,’ aldus de gemeente Amsterdam.

Reacties

Cookieinstellingen