Aanmelden voor omgevingsberaden windmolens

Foto: Wikimedia / Rodeleeuw

Amsterdam is op zoek naar inwoners van onder andere Zaanstad en Oostzaan om mee te praten over de plaatsing van windturbines bij de Noorder IJplas en op het Cornelis Douwesterrein. In vier zogenoemde omgevingsberaden wordt geïnventariseerd welke vragen en zorgen er leven ten aanzien van deze windmolens.

Die hadden er al lang en breed kunnen staan als de provincie in 2011 niet had besloten dat het aantal windturbines op land niet mocht worden uitgebreid. ‘Rondom de verkiezingen in 2015 leefde er hoop op een minder restrictief beleid, in ieder geval voor coöperatieve windmolens, waarvan de inkomsten immers terug zouden vloeien naar de lokale economie,’ aldus de vier hoofdstedelijke burgercoöperaties die samengingen in Amsterdam Wind. Uiteindelijk kwam er pas jaren later schot in de zaak.

Zeer omstreden

Het plan voor de molens in in Zaanstad en Oostzaan zeer omstreden. Hier vreest de politiek dat woningbouwplannen voor Poelenburg en de Achtersluispolder in het gedrang komen, en hoewel Amsterdam heeft toegezegd dat daar rekening mee gehouden wordt is de achterdocht groot. ‘Het staat vast dat de Noorder IJ-plas en het Cornelis Douwesterrein een zoekgebied zijn en dat daar ruimte voor een aantal windmolens is. Maar over andere zaken gaan we het nog hebben,’ aldus Amsterdam. ‘Samen met omwonenden uit Amsterdam en omliggende gemeenten.’

Balans vinden

‘Hoeveel windmolens er komen, en waar, hoe we overlast beperken voor mens en dier, waar de winst naartoe gaat, hoe je als omwonende mede-eigenaar kunt worden en wie de stroom afneemt: daar heb je als omwonende wat van te vinden. Je hebt er wat over te zeggen,’ is de boodschap. ‘Het doel van de omgevingsberaden is om samen een optimaal ontwerp te maken waarbij we een balans willen vinden tussen duurzame energieproductie en de effecten op de omgeving.’ Die laatste worden in beeld gebracht met een milieueffectrapportage.

Veertig deelnemers

De vier omgevingsberaden zullen alle in de avond plaatsvinden en mensen die mee willen praten committeren zich eraan om alle avonden van drie uur van de partij te zijn.  Ieder omgevingsberaad start met een algemeen deel met toelichting op de stand van zaken van dat moment en daarna wordt in vier groepen verder gepraat over geluid/slagschaduw, natuur/ecologie, ruimtelijke inpassing en financiële participatie. Er is in totaal plaats voor 40 deelnemers. Aanmelden kan hier. De eerste bijeenkomst is op maandag 5 juli.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen