Plannen voor Meneba-terrein klaar voor beoordeling omgeving

Foto: Gemeente Zaanstad

De plannen voor het voormalige Meneba-terrein in Wormerveer worden binnenkort ter inzage gelegd zodat belanghebbenden er desgewenst op kunnen reageren. Het toekomstige Zaankwartier is een project van ontwikkelaar Coöperatie de Vlijt. Wethouder Wessel Breunesse spreekt van ‘een project waar Zaanstad trots op kan zijn.’

Ook over de diversiteit van de woningen is het college erg te spreken. Er komen 680 woningen en het aandeel betaalbare woningen is volgens zijn collega Songül Mulluer ‘fors’, met voorrang voor Zaanse koopstarters dankzij  het model Betaalbare Koopwoningen Zaanstade. ‘Als gemeente hebben we gestuurd op het programma en dat heeft 30 procent sociale huurwoningen, tien procent Betaalbare Koopwoningen Zaanstad en vijftien procent middeldure huur opgeleverd. Bovendien komen er ook ongeveer 40 zorgwoningen. Al met al kunnen we hier straks een hele hoop Zaanse woningzoekenden blij mee maken,’ zegt zij.

 

De openbare ruimte wordt onderverdeeld in verschillende zones: het centrale plein, een groene buitenruimte met de laagbouwwoningen en een ‘industriële strip’ langs de Zaan. Het hart komt ten westen van de Nieuwe Vlijt en het Ketelhuis. Voetgangers kunnen hier vrijuit bewegen, want de auto is hier te gast. Klimaatadaptatie komt in allerlei aspecten terug. Het hele gebied wordt zo groen mogelijk ingericht en er wordt veel rekening gehouden met de waterbalans, bijvoorbeeld door middel van wadi’s en een vertraagde afvoer. Bomen zorgen voor schaduw en verkoeling, er komen schaduwrijke plekken en ten minste 20 procent van het openbare gebied krijgt een kroonbedekking van bomen. Een deel van de daken en gevels krijgt een tweede functie met zonnepanelen en groen. Parkeren gebeurt in twee garages en in de openbare ruimte. Er komen ook deelauto’s.

De nieuwe woningen komen op korte afstand van bestaande bedrijven en er is daarom veel en goed contact geweest met de ondernemingen met het oog op overlast, meldt de gemeente. Een aantal bedrijven gaan een schaal terug in hun milieucategorie en/of maakt ‘heldere afspraken met de ontwikkelaar over te nemen geluidsmaatregelen’.

Inspraak

Het ontwerpbestemmingsplan is van 17 februari tot en met 31 maart in te zien, digitaal op de website van de gemeente Zaanstad en op www.ruimtelijkeplannen.nl. Om het ontwerpbestemmingsplan fysiek in te zien, kunnen inwoners het contactformulier invullen op www.zaanstad.nl. Er wordt dan contact opgenomen. Op dinsdag 1 maart is er tussen 16:00 en 19:00 ook gelegenheid om op locatie in het Zaankwartier vragen over het ontwerpbestemmingsplan te stellen. De bijeenkomst vindt plaats onder de dan geldende coronamaatregelen. Geïnteresseerden kunnen vooraf een afspraak maken en een tijdsslot reserveren, via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen