DZ ziet kansen voor ouderen in nieuw centrum Westerkoog

Foto: Centrumplan Westerkoog

In Rotterdam staat ondanks de enorme woningnood ruim acht procent van de huurwoningen in het hoogste segmente leeg; in Amsterdam is dat zes procente. Een huur van meer dan 1250 euro per maand blijkt voor een overgrote meerderheid van de woningzoekenden een stap de ver. Hier waarschuwt Democratisch Zaanstad het college om in het centrum Westerkoog te waken voor ‘Burano-prijzen’.

De gemeenteraad in Rotterdam houdt donderdag een ingelast debat over het relatief hoge aantal leegstaande huurwoningen in het topsegment van de markt. Raadslid Gerben van Dijk van de ChristenUnie oppert op Twitter om in Rotterdam de leegstandsverordening van stal te halen om te voorkomen dat woningen onnodig lang leeg staan. ‘De vraag naar woningen in Rotterdam is erg groot, maar niet in het hoogste segment. Wij snappen niet waarom er nog altijd veel woningen in dit segment gebouwd worden,’ schrijft Denk in de debataanvraag. In Zaandam verlaagde de verhuurder van de appartementen in het woongebouw Burano de prijzen om de woningen bezet te krijgen.

Informatiebijeenkomst

Zaanstad wil fors gaan bouwen in het te vernieuwen centrumgebied van Westerkoog en DZ stelt voor om daarbij vooral aandacht te hebben voor ouderen die graag binnen de wijk willen verhuizen. Morgen is er een online informatiebijeenkomst over, waar de ideeën nader worden toegelicht. ‘Veel oudere inwoners van Westerkoog geven aan er zeer prettig te wonen. Ze willen de wijk niet uit, terwijl ze tegelijkertijd aangeven wel kleiner te willen wonen. In het Centrumplan staan veel appartementen gepland. Dit zou volgens Democratisch Zaanstad voor een belangrijke doorstroming in de wijk kunnen zorgen,’ schrijft raadslid Marianne de Boer in vragen die ze donderdagavond aan het college stelt.

De Boer wil concreet weten of het college bereid is om oudere wijkbewoners die een eengezinswoning achterlaten voorrang geven in het Centrumplan en of onderzocht kan worden wat (in het geval van koop) de mogelijkheden zijn voor een voorinschrijving bij de ontwikkelaar en daarbij de de kosten laag te houden. Ook de perikelen rond het in acute ruimtenood verkerende sociale bedrijf Westerkoog Sport en busbrug De Binding komen weer aan de orde. De Boer is een uitgesproken voorstander van de ontsluiting van Westerwatering naar de Provincialeweg en de Vincent van Goghweg via een verdiept spoor of een viaduct voor het wegverkeer en daarnaast van de realisatie van de weg binnendoor door Westerkoog, de Westerkoogweg. Voor dat laatste moet de Prinsenstichting verhuizen naar een andere plek, terwijl die organisatie juist uitbreidingsplannen heeft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen