Eerste kwartaal 2022 beslissingen nodig over Hembrugterrein

Het Hembrugterrein anno 2016.
Het Hembrugterrein anno 2016.
Foto: Gemeente Zaanstad

De ontwikkeling van het noordelijke deel van het Hembrugterrein komt in het eerste kwartaal van volgend jaar dichterbij als het bestemmingsplan voor het gebied wordt voorgelegd aan de raad en er ook knopen zullen moeten worden doorgehakt over onder andere het bos en over mobiliteit. Dan moeten er ook afspraken liggen met bedrijven in de Amsterdamse haven.

Nu de bezwaren van de industrie aan de overkant van het Noordzeekanaal en het Havenbedrijf Amsterdam tegen de ontwikkeling van het Hembrugterrein grotendeels zijn weggenomen door het besluit om alleen in het noorden grote aantallen huizen te bouwen, maakt een tweede poging om van het gebied een woon- en werkgebied te maken meer kans van slagen te hebben. De eerste plannen strandden bij de Raad van State. In het Masterplan Hembrug is vastgelegd dat ongeveer drie kwart van de 120.000 vierkante meter ontwikkelruimte bestemd wordt voor wonen.

Voorontwerp klaar

Het voorontwerp van het bestemmingsplan voor het noordelijk deel is inmiddels zo ver gevorderd dat het is vrijgegeven voor overleg met onder meer het gemeentebestuur van Amsterdam, waterschappen, de provincie en met het Rijk. Als deze consultatieronde voorbij is en de reacties verwerkt zijn, geeft het college het ontwerp bestemmingsplan in het eerste kwartaal van 2022 vrij voor zienswijzen. Na de verwerking van deze commentaren gaat het vervolgens naar de raad.

 

De gemeenteraad hecht er veel waarde aan dat het unieke karakter en de sfeer van het Hembrugterrein behouden worden. Dat gebeurt onder meer door het maken van een mobiliteitsplan voor het terrein, waarin onder andere moet blijken hoe het openbaar vervoer duurzaam verbeterd kan worden, Ook het toepassen van innovatieve (mobiliteits)concepten en de verbetering van de fiets- en voetpaden van en naar het terrein komen daarin aan de orde. Ook dit plan wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar naar de gemeenteraad gestuurd.

Bos

Het plofbos en het naoorlogse bos zijn in eigendom overgedragen aan de gemeente. Het is een uniek stukje boomrijk Zaanstad, met ecologische en monumentale waarde die niet alleen behouden maar versterkt moet worden. Eén van de onderwerpen die daarbij een  grote rol speelt is de mate van toegankelijkheid van het bos: de woningbouw en het bos hebben immers invloed op elkaar en het bos moet ook in dat opzicht worden beschermd. Samen met een bosecoloog en de landschapsarchitect van de ontwikkelaar wordt daarvoor een visie opgesteld.

Taets

Eind april bereikten Taets Art and Event Park, ontwikkelaar Hembrug Zaandam BV en Zaanstad een akkoord over de geluidscontour rond de gebouwen van Taets. Die wordt begrensd tot 50 meter uit de gevel, om op termijn woningbouw mogelijk te maken en om tegelijkertijd de onderneming te beschermen in haar bedrijfsvoering.

Enclave

Sinds de aanvraag voor wonen in de gebouwen in de Enclave is vergund zijn de initiatiefnemers volop doorgegaan met ontwerpen, laat het college de raad ook weten. De ontwerpen van de meeste gebouwen bevinden zich in de eindfase en de aanvragen voor de omgevingsvergunningen worden begin 2022 ingediend. Ze laten zien dat er op een respectvolle, duurzame manier wordt omgegaan met het renoveren van de monumenten, aldus het dagelijks bestuur.

Hotel Wonderland

In het gebouw waar vroeger Yada Yada zat is Hotel Wonderland neergestreken voor een termijn van vier jaar. Hotel Wonderland is geen hotel maar een immersive theater: een theater waar je zelf onderdeel van bent. De vergunning voor het theater was net rond en alle betrokkenen stonden in de startblokken om te beginnen, toen de nu geldende avondlockdown roet in het eten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen