Schot in ontwikkeling noordelijk deel Hembrugterrein

Foto: Google Street View

Er is een nieuwe mijlpaal bereikt in de ontwikkeling van het Hembrugterrein nu de gemeenteraad gisteren het Masterplan voor het voormalige terrein van Defensie heeft goedgekeurd. Daarmee kan worden begonnen aan de concrete invulling van het noordelijke deel, waar de woningbouw geconcentreerd wordt.

Niet vanwege de historie maar vanwege de locatie is de ontwikkeling van het gebied tot nu toe een mijnenveld gebleken. In Zaanstad wordt op veel plekken geworsteld met de combinatie wonen en werken, zowel in het heden (zoals rond Aak in Oud Zaandijk) als in de toekomst (bijvoorbeeld de plannen voor de Houthavenkade, schiereiland de Hemmes en de Achtersluispolder) en het Hembrugterrein is vanwege het bijzondere karakter het meest aansprekende voorbeeld. Dat geniet immers inmiddels landelijke bekendheid, niet in de laatste plaats omdat veel ‘creatieven’ en andere bedrijven die er zijn neergestreken zich graag afficheren als ‘Amsterdams’.

Argusogen

Net zo Amsterdams is echter de zware industrie aan de overkant van het Noordzeekanaal, die een grote rol speelde bij de vernietiging door de Raad van State van het eerste omgevingsplan voor het gebied. Daar zijn de ondernemers tevreden over het feit dat de woningen nu voornamelijk in het noordelijke deel komen, maar toch worden de ontwikkelingen met argusogen in de gaten gehouden.

De vrees bestaat namelijk dat toch weer de grenzen zullen worden opgezocht van wat op het gebied van woningbouw kan worden toegestaan. En dat is in het ‘grijze’ gebied tussen het relatief ‘gemakklijke’ noorden en de ‘no go area’ in het zuiden maar weinig, zo waarschuwden de havenbedrijven Zaanstad eerder.

 

Het zijn toekomstige puzzels waar eigenaar Hembrug Zaandam BV en wethouder Wessel Breunesse gisteravond even niet mee bezig waren, nu er aan de slag kan worden gegaan met de verdere uitwerking van de plannen voor het noordelijke deel.

Projectdirecteur Sabine Renders van Hembrug Zaandam liet vandaag in een persbericht weten ‘ontzettend trots’ te zijn op het bereikte resultaat. ‘Hembrug is – en wordt in de toekomst nog meer – een geweldige plek voor werken, wonen, recreëren, natuur én cultuur. Het Noordzeekanaal, het Hembrugbos, de oude bunkers en leidingstraten, de monumentale gebouwen en industriële hallen én de creatieven, makers en andere ondernemers maken deze plek onvergelijkbaar.’

Vol verwachting

Breunesse is tevreden waarschijnlijk ook opgelucht dat er weer schot zit in de ontwikkeling ‘dit mooie en waardevolle gebied’: ‘Een echt groen stuk Zaanstad, waar we kunnen laten zien dat juist woningbouw met veel aandacht voor cultuurhistorie en natuur kan leiden tot geweldige gebiedsontwikkeling. Ik kijk er erg naar uit om samen met betrokken inwoners, partners en bedrijven de volgende stap te zetten.’ Het doel is om het bestemmingsplan voor het noordelijk deel nog dit jaar af te ronden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen