Masterplan Hembrugterrein moet nog dit jaar op tafel liggen

Foto: Google Earth

Het college hoopt nog dit jaar te komen met een door eigenaar Hembrug Zaandam BV opgesteld Masterplan voor het Hembrugterrein, als basis voor de opvolger van het door de Raad van State afgeschoten bestemmingsplan. Daarin wordt een totaalbeeld geschetst van het hele terrein op grond van de eerder door de gemeenteraad vastgestelde uitgangspunten.

Een eerste concept van het plan is klaar en wordt momenteel besproken met belanghebbenden op en rond het terrein. De aanvullingen en mogelijke wijzigingen die dat oplevert worden er daarna in verwerkt, waarna de laatste versie naar de raad kan voor bespreking. Duidelijk is al wel dat wordt uitgegaan van een gefaseerde ontwikkeling van het Hembrugterrein, te beginnen in het noorden. De bedrijven uit het westelijk havengebied in Amsterdam die grote bezwaren hadden tegen de eerder voorziene bouw van 1000 woningen op het terrein hebben geen moeite met de ontwikkeling van die veel verder weg gelegen locatie.

Overkoepelende visie

Het Masterplan legt een integrale en overkoepelende visie voor het gehele gebied vast,’ schrijft het college nu aan de raad, ‘inclusief het bos‘. ‘Het gaat niet alleen over wonen en werken, maar ook over erfgoed, natuur en groen, geluid, mobiliteit en duurzaamheid. Ook tijdelijke huisvesting vormt een onderdeel van het Masterplan.’ De realisering hiervan is ook onderwerp van het gesprek met de havenbedrijven voor wat betreft het zuidelijk deel van het terrein. Het college denkt volgend jaar te kunnen komen met een ontwerp bestemmingsplan voor het noordelijke deel en twee jaar later met eentje voor het zuiden. In de tussentijd moeten ‘niet-geluidsgevoelige bestemmingen en ontwikkelingen die passen binnen het Masterplan’ ook in het zuidelijke deel mogelijk worden gemaakt.

Hotel Taets

Taets heeft als lang zittende ondernemer op het Hembrugterrein aangegeven ‘graag te willen meebewegen met de herontwikkeling van het Hembrugterrein’. In 2017 heeft het bedrijf  daarover al contractuele afspraken gemaakt met de toenmalige eigenaar het Rijksvastgoedbedrijf en met de gemeente. Die afspraken zijn door de huidige eigenaar overgenomen. Vastgelegd is onder meer dat Taets een hotel met maximaal 120 kamers mag ontwikkelen. In het Masterplan is als voorkeurslocatie voor het hotel het huidige parkeerterrein van Taets opgenomen. Inmiddels zijn er vergunningen verleend voor de transformatie van de Enclave tot een woon- en werkgebied.

Frites uit Zuyd vertrekt

Onderzocht wordt nog hoe het Hembrugterein kan worden opgewaardeerd zonder de aangescherpte stikstofregels te schenden. Daarbij wordt met name gekeken naar mobiliteitsmaatregelen, in- /extern salderen en duurzaamheid. De ontwikkeling van het terrein heeft inmiddels één ‘slachtoffer’ gemaakt: het bedrijf Frites uit Zuyd en Hembrug Zaandam BV zijn overeengekomen dat de patatmaker een andere plek zoekt. De gemeente is nog aan het inventariseren hoe de buurt denkt over de mogelijkheden om de overlast die Oliehandel Anton van Megen veroorzaakt te beperken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen