Omikron in Amsterdam al meest voorkomende coronavariant

Foto: ECDC

De Omikron-variant is in Amsterdam al de meest voorkomende variant van het coronavirus, zo blijkt uit de meest recente steekproef van de GGD en het UMC: 59 procent van een partij testmonsters die dinsdag werd onderzocht bleek van de extra besmettelijke variant, die zich razendsnel verspreidt.

In totaal ging het in 63 van de 106 onderzochte positieve coronatesten om Omikron. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu verwacht dat de variant ook snel in de rest van het land dominant zal worden. Volgens het instituut gaat dit ergens tussen kerst en nieuwjaar gebeuren. Omikron is een stuk besmettelijker dan de Delta-variant die de afgelopen maanden nog veruit het meest voorkwam in ons land. Volgens voorlopige onderzoeksresultaten, onder meer uit Engeland en Zuid-Afrika leidt Omikron wel minder vaak tot ernstige ziekte. Als veel meer mensen besmet raken, kan dat op korte termijn echter nog altijd leiden tot meer ziekenhuisopnames, zo waarschuwen onderzoekers.

Heel Nederland is ook de komende week nog donkerrood op de kaart van coronabesmettingen in Europa. Het aantal positieve testen daalt snel, maar in geen enkele provincie gaat de afname hard genoeg om het hoogste waarschuwingsniveau te verlaten. Het is de zesde week op rij dat het hele land donkerrood kleurt. Limburg heeft naar verhouding opnieuw de meeste positieve tests, maar is nu ook de snelste daler.

Nederland is al tijden één van de grootste coronabrandhaarden in Europa, samen met Slowakije en Tsjechië. Dat heeft ook consequenties voor wintersporters. Een niet gering aantal Nederlanders lijkt morgen halsoverkop naar Oostenrijk te vertrekken in de hoop daar te arriveren voordat zaterdag strenge inreisregels gaan gelden voor Nederlanders. Oostenrijk besloot gistermiddag dat Nederlanders die nog geen boosterprik hebben gehad vanaf zaterdag tien dagen in quarantaine moeten. Wie zaterdag al in Oostenrijk is, houdt zich netjes aan de regels en ontloopt de isolatie, aldus de Nederlandse Ski Vereniging.

Telefoon roodgloeiend

De telefoon van de skivereniging staat sinds woensdag roodgloeiend met bellers die niet weten wat ze moeten doen, nu de voorgenomen vakantie zo kort voor de start niet door dreigt te gaan. De vereniging raadt onmiddellijk vertrek niet speciaal aan. Wel krijgen bellers het advies om te proberen hun reis te verzetten naar Frankrijk, Zwitserland of Italië, waar de regels (nog) een stuk gematigder zijn. Oostenrijk is in Nederland het populairste wintersportland.

De Europese coronakaart wordt elke donderdag vastgesteld door het ECDC, de Europese gezondheidsdienst waar onder meer het RIVM bij aangesloten is. De organisatie kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Voor de nieuwe kaart is dat de periode van 6 tot en met 19 december.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen