Burenruzie wordt kwestie die heel Westerkoog treft

Foto: Pixabay / Essysketch

Een vete tussen buren was kennelijk de aanleiding voor de plotselinge handhaving op illegale bouwsels die in Westerkoog begin 2019 de gemoederen verhitte. De gemeenteraad reageerde opstandig en eiste nieuw beleid, dat morgenavond aan de orde komt in de raad. Bewoner Jan Vredenburg schetst dan zijn eigen ervaringen.

Hij is naar eigen zeggen het slachtoffer van pesten van de buren en vraagt de gemeente om dat gedrag niet te belonen door hem te dwingen zijn carport af te breken, met een dwangsom van 3000 euro op de koop toe. ‘Wij vragen u bij deze dat u het goed vindt dat wij onze overkapping weer gaan monteren en om het pestgedrag van onze buren te negeren en uw handhavingsbeleid te stoppen,’ zal Vredenburg de raad in zijn inspraak voorhouden.

Veertien jaar ‘verpest woongenot’

‘Wij hebben er heel veel problemen mee dat hier in de buurt vele illegale bouwwerken zijn zoals schuurtjes en een carport en te hoge schuttingen. Deze worden nu gedoogd. Vanuit onze woning kijken wij naar een carport van een buurman. Het is zeer frustrerend dat deze wel gedoogd wordt. En onze mooie overkapping, waar niemand last van heeft wordt dat niet door een melding van de buren. Zij die al veertien jaar ons woongenot verpesten,’ aldus zijn op schrift gestelde noodkreet. Die extra binnenkomt omdat de Westerkoger zich al jarenlang inzet voor de leefbaarheid in de wijk.

Het begin

Vredenburg bouwde in 2018 net als vele anderen zonder vergunning een carport. Geen grote van 24 vierkante meter zoals ze bij andere koopwoningen te zien zijn, maar eentje met ongeveer de helft van die oppervlakte. Meteen kwam de buurman in actie en deed een melding bij de gemeente, met als gevolg handhaving op de stoep. Het leidde tot een stortvloed aan bezwaarschriften van Vredenburg, die zich beroept op het  gelijkheidsbeginsel.

Handhaving

De afdeling Gebruikstoezicht leest over 100 tot 200 illegale bouwwerken in de wijk en krabt zich volgens Vredenburg dan eens achter de oren. De gemeente gaat handhaven en bij circa vijftien percelen aan de Veeringzoom, het Woldeveld en de Kopakker wordt gedreigd met dwangsommen als illegale bouwsels niet worden verwijderd. De plaatselijke politiek wordt ingeschakeld en de media springen er bovenop. De bouwwerken in Westerkoog staan volop in de schijnwerpers.

De carport waarmee het allemaal begon.

 

Voor Vredenburg mag dat echter niet baten: al zijn argumenten vallen bij de externe hoor- en adviescommissie in onvruchtbare aarde. Een aangenomen motie in de gemeenteraad leidt tot een tijdelijke stopzetting van de handhaving. Nu dreigt echter rechtsongelijkheid de norm te worden: wat als illegale bouwsels van oudere datum gedoogd worden, maar vergelijkbare recentere gevallen verboden? Is dat niet het zaaien van zaad voor nieuwe conflicten tussen bewoners?

Nieuwe melding

De aangenomen motie leidt ertoe dat alles wat er al staat mag blijven staan en dat de gemeente alleen optreedt bij een melding. ‘Dus ik leg op 21 juni 2019 de dakplaatjes weer op de pergola. Op 22 juni doet de buurman weer een melding. Weer handhaving op de stoep. Van onze overkapping de dakplaatjes weer verwijderd, het is weer een pergola. Ik krijg nu een dwangsom van 3000 euro. Maar de pergola voldoet nu opeens niet meer aan de eisen, hoewel deze niet is veranderd. Dus ook de pergola maar verwijderd. Ik heb inmiddels een hoorzitting gehad, er is een adviescommissie mee bezig geweest,’ schrijft Vredenburg in zijn inspraak. Het brengt allemaal geen oplossing.

Niets geholpen

In augustus 2020 heeft hij nog een gesprek met burgemeester Jan Hamming en wethouder Wessel Breunesse wordt door hem uitgenodigd om de situatie met de vele illegale bouwwerken eens met eigen ogen te komen bekijken. ‘Ook hij heeft de moeite niet genomen. Niets heeft mij geholpen,’ is de trieste conclusie van Vredenburg. En dat steekt, na alles wat hij voor de wijk heeft gedaan.

Inzet voor de wijk

Zoals 400 tot 500 e-mails naar het Klant Contact Centrum van de gemeente, zorgen dat circa 50 verkeersborden en vele paaltjes opnieuw werden geplaatst, dat trottoirs gerepareerd werden, er straatnaambordjes op de hele rondweg kwamen, de vuilnis- en hondenpoepbakken opnieuw werden geplaatst en dat heel veel troep werd opgeruimd. Bovendien ieder jaar op 1 januari een fietstocht door de wijk om alle vuurwerkschade op te nemen en te melden. De website Westerkoog in de lucht houden….

Wegens een gebrek aan motivatie en het handhavingsbeleid is die site na elf jaar niet langer beschikbaar. De website Zaansekunstwerken die Vredenburg al twaalf jaar beheert is nog wel actief. Maar ‘als dank van de gemeente geen lintje maar wel een dwangsom van 3000 euro,’ is hij bitter. Een burenruzie kan brede repercussies hebben.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen