Handhaven op projecten met lage prioriteit weer ter discussie

Foto: Pixabay / Joss Rogers

Het werd een relletje in 2019, de plotselinge ‘klopjacht’ in Westerkoog op kleine bouwsels als schuttingen, schuurtjes, pergola’s en dergelijke. Meerdere partijen trokken er tegen van leer, maar een algemeen gedoogbeleid kwam er niet. De SP en Democratisch Zaanstad willen het er nu opnieuw over hebben.

De twee partijen hebben alsnog bezwaar tegen de in oktober vorig jaar gewijzigd vastgestelde Nota woonbebouwing. De praktijk is nu dat handhaving wordt beperkt tot de gevallen waarin een handhavingsverzoek of een melding is gedaan over een illegaal bouwsel. Die aanpak wordt in heel Zaanstad gehanteerd. Het gedogen van alle bouwwerken die voor 1 januari 2019 in de voortuinen van Westerkoog zijn neergezet en waar een deel van de gemeenteraad wel oren naar had druist in tegen landelijke beleidsregels én het schept rechtsongelijkheid tussen inwoners. De één kan dan immers wegkomen met wat een ander ontzegd wordt.

Alsnog meepraten

DZ en de SP willen echter alsnog voorstellen zien om de eigenaren van de huidige zonder vergunning neergezette bouwwerken rust te geven. De nieuwe nota geeft die niet: als een buur besluit er werk van te maken zijn ze de klos. Er is dus geen oplossing gekomen voor de bouwsels, en die was de raad wel in het vooruitzicht gesteld door het college ‘om met een schone lei te kunnen beginnen’. De raad kreeg geen keuzes voor nieuw beleid voorgelegd en fractievoorzitter Juliëtte Rot van DZ en raadslid Roland van Braam van de SP tonen zich daar in een agenda-initiatief gefrustreerd over.

Zij willen daarom van weten waarom de raad een dergelijke inbreng onthouden is en of er inmiddels een gemeentebrede inventarisatie ligt van de omvang van illegaal neergezette bouwsels. Van de collega’s willen de fracties horen hoe die tegen de gang van zaken aankijken en of ze alsnog hun zegje willen doen over de gewraakte aangepaste Nota woonbebouwing. En welke informatie is dan nodig om een goede afweging te kunnen maken over het handhaven op projecten met een lage prioriteit?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen